harminc évet kellett várni

2021.10.25. 12:00

Tilos volt emlékezni az ’56-os hősökre

Nagyvenyimen ünnepi műsorral tisztelegtek az 1956-os mártírok előtt.

Horváth László

Nagyvenyim – Október 23-án, szombaton 11 órától a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében Vargáné Kaiser Katalin polgármester mondott ünnepi köszöntőt az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából.

– Az idén ötödik esztendeje annak, hogy Nagyvenyim polgárai az ünnep napján gyűlnek össze emlékezni az 1956-os forradalom eseményeire, tisztelegni és fejet hajtani a hősök emlékének – mondta bevezetőjében Nagyve­nyim polgármestere. A forradalom leverése után tilos volt október 23-ára emlékezni, és még megemlíteni is. A kommunista álláspont szerint ellenforradalom zajlott, amelyet a reakciós, köztörvényes elemek szerveztek. Csupán csak a külföldre emigráltak gondolhattak nyíltan az eseményekre. Az országon belül az 1980-as évek végétől kezdett ´56 valódi története nyilvánosságot kapni, s vált október 23. egyre inkább a szabadságért vívott küzdelem és áldozatvállalás jelképévé. Az ´56-os 12 nap alatt a kommunista diktatúrát eltörölni igyekezett az egybeforrt társadalmi akarat. Mégis több mint 30 évet kellett várnunk rá, hogy a vérrel kivívott szabadságot 1990-ben visszaszerezzük. A mi generációnk a rendszerváltáskor felnőtté vált generáció, amelynek tagjai segítenek méltón értékelni az ´56-os áldozatot – hallhattuk Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől.

Nagyvenyimen Lukács Sándor színművész, Szász Kati és Alagi János műsora tette még ünnepélyesebbé a megemlékezést Fotók: Horváth László

A rendezvény ünnepi mozzanataiban Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, költő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint Szász Kati és Alagi János a Pesti Színpad művészeinek zenés előadását láthattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!