MÉRGEZÉST IS OKOZHATNAK

2021.10.28. 13:00

Nem mindig ártalmatlanok a szobanövények

A kíváncsi négylábúak a szobanövényektől sem riadnak vissza, sőt! Egyes élénk színekben pompázó darabok szinte vonzzák a kutyákat, macskákat. Érdemes körültekintően elhelyezni otthonunk növényeit, hiszen nem minden faj ártalmatlan.

Héjj Vivien/FMH

A díszes, színes szobanövények nemcsak az emberi szemeket vonzzák, esetenként a lakásban élő kisállatok is szeretnék közelebbről szemügyre venni – sőt, akár megízlelni – a lakást díszítő virágokat. Vannak fajok, melyek a kisállatokra nézve kifejezetten veszélyesek, lenyelésük súlyos irritációt okozhat, ezért ezen fajták esetén fokozottan körültekintőnek kell lenni, főleg ha otthonunk belső tereiben egy szabadon mozgó kisállat is lakik – írja a feol.hu.

Változatos megjelenése miatt a közkedvelt szobanövények táborát gyarapítja a ciklámen. A leginkább mediterrán éghajlatú területeken őshonos növény általában októbertől áprilisig virágzik, így a hűvös évszakokban is otthonunk ékes díszévé válhat. Virága és levele azonban enyhén, gumója erősen mérgező.

A kisállatok szervezetébe jutva nyáladzást, hasmenést, hányást okozhat, nagyobb mennyiség lenyelése esetén szívritmuszavar és görcsök is jelentkezhetnek.

Szép és egyszerűen életben tartható a korallvirág. Legelterjedtebb változata piros, azonban találunk sárga, narancssárga és rózsaszín változatot is. Egyaránt tarthatjuk lakásban, balkonon és virágágyásokban is. Szervezetbe jutva az egész növény mérgező, a fentiekkel megegyező tüneteket okoz.

Cserepes növényként és kisebb fa változatban is találkozhatunk a buzogányvirággal, mely különböző méretei miatt akár üres falfelületek dekorálására is alkalmas. Habár populáris faj, mégis az egyik legmérgezőbb szobanövények közé tartozik, ezért minden esetben olyan helyre, akár magasabb polcra, szekrényre kell tenni, ahová még a legbátrabb macska sem mászik fel. A levelek megrágása kutyák és macskák esetén is hányást, nyáladzást, valamint légzési nehézségeket okozhat.

Egzotikus megjelenésű, strapabíró és látványos: a vitorlavirág az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, mely folyamatos virágzásával bármely otthon méltó dísze lehet. Habár különleges virágai miatt méltán népszerű, sajnos erősen mérgező a négylábúak számára. Kalcium-oxalát-tartalma miatt nyálkahártya-irritációt és nyelési nehézséget okozhat.

Ha házikedvencünk velünk él a lakásban, tájékozódjunk arról, hogy szobanövényünk ártalmas lehet-e számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!