orvos válaszol

2021.10.12. 07:00

Mit tegyünk, és mit ne, ha éppen megfertőződtünk?

Már szeptember elejétől jelentősen emelkedett a vírusos légúti, különösen a felső légúti fertőzések száma, kimutatottan nőtt a légkörbeni koncentrációja – mondta lapunknak dr. Ferk Dóra háziorvos.

teol.hu

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A betegek által tapasztalt tünetek a megfázáshoz hasonlóak: bő, vizes, átlátszó orrváladék, torokfájás, fejfájás, hőemelkedés, esetleg köhögés. A háziorvos beszámolt róla, hogy idén a szokásosnál korábban lendültek támadásba a vírusok, amelyet a hosszúra nyúlt járványügyi korlátozások is okozhatnak. Az elmúlt időszakban ugyanis lecsökkent a szociális érintkezések száma, ezért nem olyan aktív a szervezet védekezőképessége, fogékonyabbak vagyunk a betegségre – véli dr. Ferk Dóra.

A háziorvos szerint egyszerűbb megfázásos tünetekkel nem szükséges azonnal orvoshoz fordulnunk, a patikában vény nélkül kapható, megfázások elleni szerekkel, köptetővel, orrcseppel, vitaminokkal, ha szükséges lázcsillapítóval megszűnhetnek a panaszok. Ha a tünetek súlyosbodnának, így ha a láz hirtelen 39 fok fölé kúszna, esetleg öt-hat napja tapasztalnánk hurutos, mélyről jövő köhögést, sűrű sárga orrváladékot, érdemes felkeresnünk az orvost.

A súlyosbodó tünetek bakteriális, felülfertőződés gyanúját is felvetik, ez esetben a betegnek antibiotikumot írhatnak fel. Érdemes tudni, hogy légúti panaszokkal a háziorvoshoz csak előzetes, telefonos bejelentkezéssel látogathat a beteg, ugyanis a tünetek koronavírusra is utalhatnak, így az ilyen panaszokkal érkezőket elkülönítve kell fogadniuk. Fontos, hogy már a legenyhébb felső légúti panasz esetén se menjünk közösségbe.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!