családja algériai származású

2021.10.07. 09:00

Magyar iszlamistát kapcsolt le a TEK

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető magyar fiatalt fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) – közölte Hajdú János főigazgató az M1 hétfő esti műsorában.

MW

Budapest – Elmondta, az ügy összefügg a júniusban elkapott, több terrorcselekményt is tervező magyar fiatal, V. Kende ügyével. A korábban elfogott egyetemista kommunikációelemzése közben figyeltek fel a most elkapott T. Dominikre, de közben a német rendőrség is figyelmeztette a magyar hatóságokat, hogy a gyanúsított különböző dzsihádista harcra buzdító tartalmakat osztott meg online, az IP-címét pedig Magyarországon azonosították.

T. Dominik családja algériai származású

A TEK főigazgatója közölte, az elfogott férfi több mint ezer olyan fájlt mentett le, amik a legkegyetlenebb kivégzéseket és az Iszlám Állam propagandáját mutatják be. Továbbá a terrorszervezet több oldalához is rendszergazdai hozzáféréssel rendelkezett.

Hajdu János állítása szerint T. Dominik még nem tartott ott a radikalizációban és a merénylettervezésben, mint a korábban elfogott V. Kende, de ha nem kapják el, akkor szerinte „egyenes út vezetett volna odáig”.

T. Dominik különböző dzsihádista harcra buzdító tartalmakat osztott meg online Fotó: TEK

A főigazgató arról is beszélt, hogy a 23 éves T. Dominik apja is Magyarországon született, de családja algériai származású, és a fiatalnak nehéz a családi háttere, ezért is hálózhatta be könnyen a terrorszervezet.

Az egyetemista V. Kendét júniusban Kecskeméten fogta el a TEK, mert merényleteket tervezett Magyarországon az Iszlám Állam nevében. A főigazgató elmondása szerint a férfi tömegrendezvényen akart merényletet elkövetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!