VITAMINOKKAL

2021.10.18. 16:00

Készüljünk a vírusidőszakra!

Az utóbbi másfél évben zajló pandémia okán az érdeklődés középpontjába került az immunrendszer, illetve az immunrendszer támogatásának lehetőségei. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Táplálkozási Akadémia legutóbbi hírlevele is.

fmh

Aki több rostot és vitamint visz be a mindennapi táplálkozással, ellenálóbb ezzel a betegséggel szemben is

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Számos mindennapi szokás, életmódbeli tényező szerepe felértékelődött, például a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás. Tény, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, amelyet azzal tudunk legjobban támogatni, ha étrendünkben minden makro- és mikrotápanyag szintje megfelelő. A fennálló hiányállapotok rontják a szervezet ellenálló képességét, így az lényegesen jobban ki van téve minden fertőzésnek, betegségnek. Olyan élelmiszer vagy étrend-kiegészítő azonban, amely önmagában elég lenne egy fertőzés kivédésére vagy egy betegség meggyógyításához, nincs. A dietetikusok szerint a gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag étrend természetes forrása a szervezet számára szükséges vitaminoknak és nyomelemeknek. Időszakonként azonban nem árt ezeket étrend-kiegészítők formájában is szedni. Melyek a legfontosabbak az immunrendszer működése szempontjából?

A C-vitamint említeni sem kell, de ma már az orvosok is egyetértenek azzal, hogy a D-vitamin is legalább ennyire fontos. Ennek napi adagja felnőtteknek 1500-2000 NE (nemzetközi egység), de túlsúlyosok, elhízottak esetében 3-4000 NE is lehet. Ezek mellett a szakirodalomban a legnagyobb figyelmet az A-vitamin, a béta-karotin, B6-, B12-, E-vitamin, cink és szelén kapja, melyek több mechanizmus révén segítik a védekezésünket. Egyrészt szerepet játszanak a fizikai védelmi vonalak (pl. bőr, gyomor-bél rendszer, légutak) épségének fenntartásában, másrészt mind a veleszületett, mind a szerzett immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is támogatják.

Az Okostányér – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása – elveit követve naponta leg­alább négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárul a C- és B6-vitamin-szükséglet fedezéséhez. A tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása pedig segít a kalcium- és D-vitamin-igény kielégítésében. Az élő (probiotikus) kultúrát tartalmazó élelmiszerek, például joghurt, kefir rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a bélflóra összetételére, ezáltal segítheti az emésztést, és hozzájárulhat a megfelelő immunvédekezéshez. Ét­rend-­kiegészítőket szük­ség ese­tén alkalmazzunk, például az őszi-téli időszakban C- és D-vitamint.

A kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel tehetünk legtöbbet immunrendszerünk optimális működéséért. Ám fontos, hogy ne csak egy-egy időszakban, kampányszerűen figyeljünk erre oda, hanem folyamatos, rutinszerű legyen az egészséges étkezés, és ezáltal immunrendszerünk támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!