Segítsük a közösségi közlekedést

2021.10.10. 15:00

Előzékenység, udvariasság a közutakon

police.hu

A felgyorsult mindennapjainkban, a reggeli és délutáni csúcsidőben rohanunk a munkahelyre, a gyermekünkkel az iskolába, vagy éppen bevásárolni. Sokan a közösségi közlekedés valamely formáját választják az úticéljuk eléréséhez. Az oktatási intézmények környezetében, az iskolabuszokról és helyi járatos autóbuszokról csapatokban leszálló diákokkal találkozhatunk. Az autóbusz-megállóknál bármikor számíthatunk az úttestre hirtelen, óvatlanul lelépő gyermekekre és felnőttekre, ezért fokozott figyelemmel és óvatossággal vezessünk.

Fotó: police.hu

A KRESZ szabályai szerint, lakott területen járművünkkel közlekedve, kötelesek vagyunk a megállóhelyről elinduló autóbuszt, iskolabuszt, vagy gyermekeket szállító járművet lassítással, vagy megállással magunk elé engedni, ha az nem jár hirtelen fékezéssel. Persze a buszvezetőnek is meg kell győződnie az elindulás veszélytelenségéről.

Gyakran találkozhatunk olyan közlekedési szituációval is, hogy a megállóból elinduló autóbusz a külső forgalmi sávba besorolva átengedi a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogost, viszont a belső forgalmi sávban közlekedő jármű elhalad a busz mellett. Mindig figyeljünk oda arra is, hogy mi lehet az oka annak, ha a mellettünk lévő sávban közlekedők megállnak, különösen a forgalmasabb kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környezetében.

Előzékenységgel, udvariassággal és a szabályok betartásával segítsük egymást a közlekedésben

…, hogy mindenki hazaérjen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!