remek kezdeményezés

2021.10.28. 16:00

Defibrillátor-térkép: újvárosi újdonság

Dunaújváros – Remek és talán az országban is újdonság a dunaújvárosi életmentő készülékek helyét megmutató térkép. Az ötletgazda a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség volt. Petrás Gábor projektvezető így foglalta össze azt, hogy az első defibrillátor gyűjtésétől hogyan jutottak el a térképig.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

– A 2015-ös Carissa Kupa kispályás labdarúgótorna egyben jótékonysági esemény is volt. A torna alatt sikerült annyi pénzt összegyűjtenünk, hogy két defibrillátort tudtunk vásárolni, az egyiket az egyetemen, a másikat a Dunaújváros Sportcsarnokban helyeztük el. Ezeket egyébként a mai napig a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség vizsgálja felül.

A térkép szerint tizennyolc helyen találhatunk életmentő készüléket a városban Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mivel megtudtuk, hogy a városban több helyen is van életmentő készülék, jött az ötlet, hogy kellene egy térképet készíteni, amit a város forgalmas helyein kiteszünk, hogy mindenki láthassa, hol találhatók ezek a fontos eszközök. Több nagy cég is úgy gondolta, szükség van életmentő készülékre, mint például az OMV vagy a Tesco, és vásároltak is maguknak. Négy évvel ezelőtt kerestem meg a barátaimat, hogy készítsünk egy ilyen térképet. Nagy munka volt, mire beszereztünk minden engedélyt, és elkészült a térkép. Pribil Sándor, Feth Katalin, Reszegi Imre, Makai Gábor, ifj. Márton Zoltán, Farkas Zoltán, Szűcsné Nagy Zsuzsanna állt mellénk, és segített, amiben csak tudott. Ez a tábla most a nagy postánál látható, de még három táblát szeretnénk elkészíteni. A piacra, az Intersparba és valamelyik Park Centerbe tervezünk egyet kirakni, a lényeg az, hogy ott legyen, ahol sok ember megfordul.

Petrás Gábortól megtudtuk, hogy a most elkészült táblán igen fontos információk is láthatóak, például hogy a különböző helyeken mettől meddig van nyitvatartás, melyek azok a helyek, amelyek 0–24 óráig elérhetőek, plusz elérhetőségi telefonszámokat olvashatunk rajta.

A 2015-ös Carissa Kupával kezdődött a sorozat. Először gyűjtöttek

A Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány és a DLSZ frissítette a korábban kiadott életmentő defibrillátorkészülékeket felvonultató hivatalos térképet. A továbbiakban folyamatosan várják azon intézmények, szervezetek, cégek jelentkezését, amelyek ugyan már rendelkeznek ilyen ­készülékkel Dunaújváros közigazgatási területén, de még nem ­szerepelnek ezen a térképen és a térképlistán. Bejelen­teni a [email protected] és [email protected] e-mail-címen lehet, illetve a 70/933-8511-es és a 70/616-5941-es telefonszámok valamelyikén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!