lehetőségek

2021.10.21. 12:00

A régiónk fejlődését szolgáló újabb források

duol.hu

Fotós: Mártonfai Dénes

Fotós: Mártonfai Dénes

Dunaújváros – Elkészítették a Dunaújvárosi járás három települését is magában foglaló Közép-Duna Menti Kiemelt Térség (KDMKT) fejlesztési koncepcióját. A terv részleteiről dr. Mikulás Brigittát, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács (KDMFT) – amelynek székhelye Dunaföldváron van – elnökét kérdezte társlapunk, a Tolna Megyei Népújság.

A KDMKT számára az elmúlt hónapokban egy helyzetelemzés és koncepció, stratégiai környezeti vizsgálat, stratégia-, valamint egy operatív program született, ezeket a dokumentumokat külső szakértők bevonásával a tanács operatív munkaszervezete készítette – tájékoztatott dr. Mikulás Brigitta.

Elmondta azt is, utóbbi a konkrét fejlesztési irányokat és finanszírozási lehetőségeket tartalmazza. A dokumentumokat már elfogadta a KDMFT, reményeik szerint az év végéig kormányhatározat formájában kormányzati döntés által is megerősítést nyernek. A szükséges források az egyes projektek, programok típusától függően hosszú távú együttműködések mentén valósulhatnak meg. Hazai és európai uniós, vagy egyéb nemzetközi források állnak majd rendelkezésre.

Fejérből nyolcan

A kormány eddig három kiemelt térséget nevesített: a Közép-Duna Menti mellett a tokajit és a balatonit. A ­KDMKT 2020. augusztus 4-én alakult meg, három megyét, Bács-Kiskunt, Fejért és Tolnát, összesen tizenegy járást és annak kilencvenkilenc települését foglalja magában. A dunaújvárosiból Daruszentmiklós, Előszállás és Nagykarácsony, a sárbogárdiból Alap, Alsószentiván, Cece, Sáregres és Vajta tartozik bele.

A munkaszervezet megalakulása óta mindhárom érintett megye önkormányzataival és a térség egyéb szereplőivel számos egyeztetés történt annak érdekében, hogy a 2021–27-es eu-s programozási időszak tervezéséhez szükséges fejlesztési dokumentumok összeálljanak. A megkezdett kommunikációt a jövőben is folytatni szeretnék, október közepétől több szakmai egyeztetést szerveznek a 99 település polgármestereivel, önkormányzati dolgozóival. Emellett a térség további szereplőivel, vállalkozásokkal, mezőgazdasági termelőkkel is folytatni kívánják az egyeztetéseket.

– A KDMKT települései, vállalkozói, lakosai számára már most is kézzelfoghatóak a paksi nagyberuházás teremtette lehetőségek, sokan jelenleg is sikerrel élnek ezekkel. Akár bekapcsolódva a beruházás feladataiba, akár kihasználva az erőmű bővítése által generált piaci, illetve tudástranszfer-lehetőségeket, infrastruktúra-fejlesztéseket. A tervezett nagyberuházás támogatja a gazdaságfejlesztési törekvéseket, amely látszik a kkv-k arányának növekedéséből és a beszállítók fejlesztéséből – nyilatkozta az elnök.

(A teljes interjút a www.duol.hu-n olvashatják).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!