Sándor Frigyes Zeneiskola

2021.09.29. 16:00

Koncertek, kiállítások a zenei világnapon

Szabó Szabolcs

2019.10.01.Zene világnapja a Sándor Frigyes zeneIskolában Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Dunaújváros – Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben emelte október 1-jét a zene világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. Segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik” – mondta Kodály Zoltán. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és – az UNESCO elveinek megfelelően – szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést. A világhírű hegedűművész az alábbi szavakkal indította útjára kezdeményezését: „Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

2019-ben nagy siker volt a fúvósok fellépése Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Városunkban szeptember 30-án és október 1-jén a Sándor Frigyes Zeneiskola számos programmal ünnepel a világnapon. Szeptember 30-án 18 órától tanári koncertre várják a közönséget. Október 1-jén, pénteken, 16 órától megtöltik hangjegyekkel az iskola melletti Sándor Frigyes teret. 17 órától hagyományteremtő céllal kezdő zeneiskolások ültetnek el egy-egy palántát a „lakatolós” téren, ezzel jelezve, hogy gyökeret szeretnének ereszteni itt, a zene világában. Az Arany iskolában 9 órától az iskola tornacsarnokában zenei világnapi rendezvény várja az érdeklődőket, 16 órakor pedig az Arany Galériában Balsai Móni színművész MoMeTeRa (Móni mesél, Te rajzolj!) című mesesorozatához készített illusztrációkból nyílik kiállítás. SzSz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!