visszatekintő

2021.09.10. 13:00

Hogy kerül zongora az autóba?

Olyan korban nőttem fel, amikor a magyar utcakép meghatározó autói a Ladák, a Moszkvicsok, a Skodák, a Trabantok és a Wartburgok voltak.

Antal Lajos

Dunaújváros – A nyugati autó az elérhetetlen álom kategóriájába tartozott, öröm volt, amikor a keleti járművet sok év várakozást követően átvehette az ember a Merkúr-telepen.

Egy csinos, piros Fiat 500-as Alsóörsön

Azóta eltelt néhány év, és az egykor luxuscikknek számító autókból napi használati eszköz lett. Gyerekkoromban a szüleim hetente vagy kéthetente vették elő a család kedvencét a garázsból, most pedig szinte nincs is olyan napom, amikor ne indítanám be az autóm motorját. Nem mondhatnám, hogy autófan vagyok, de néha-néha utánafordulok egy-egy szép autónak.

A zongoratanár feleségem sohasem rajongott az autókért, a vezetést pedig egyáltalán nem kedvelte. Szükséges rossz volt számára az autózás egészen addig, amíg nem látott elég Fiat 500-ast a német utakon. Bajoroszági éveink vége felé fedezte fel magának az olasz csodát, s a hazatérésünk előtt döntöttünk úgy, hogy családunk egy ilyen négykerekűvel fog majd bővülni. Autókeresési útjaink során jutottunk el Bayreuthba, ami nekünk magyaroknak különleges kis város. A felső-frankföldi, közel hetvenötezer lakosú városban élt és alkotott Richárd Wagner, akinek tiszteletére minden év nyarán tartják meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokat. Magyar szemmel Bayreuth mégsem Richard Wagner, hanem Liszt Ferenc miatt kiemelkedő jelentőségű. A magát mindig is magyarnak valló zeneszerző és zongoristazseni élete utolsó napjait ebben a városban töltötte, és itt is hunyt el 1886. július 31-én. Sírja a város temetőjében található.

500-asok találkozója Balatonfüreden Fotók: Antal Lajos

Bayreuthi látogatásunk fő célja nem teljesült, mégis örökre emlékezetes maradt a Liszt Ferenc-múzeum és a Liszt sírjának megtekintése. Pár nappal később egy másik bajor városban találtunk rá arra kis piros olaszra, aki két éve szolgálja feleségem napi közlekedését. Magyarországon nagy tábora van a Fiat 500-asoknak, s a legismertebb közösségi oldalon kétezer-ötszáz főt számlál a kis autó rajongótábora. A csoport évente több közös gurulással egybekötött kirándulást szervez, ahol nemcsak a kis „ötszázasok”, hanem a típus „L” és „X” változatának tulajdonosai is megjelennek. Legutóbb 2021. augusztus 15-én adtak randevút egymásnak a magyar 500-as klub tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!