figyelmeztet a rendőrség

2021.09.19. 09:00

Fokozott óvatossággal közlekedjük szarvasbőgés idején

A párzási időszak idején a sofőröknek érdemes jobban figyelniük, mert nem ritka, hogy hírtelen a jármű előtt az úton egy őz, vagy szarvas bukkan fel.

police.hu

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a vadbalesetek megelőzésére hívják fel a gépjárművezetők figyelmét. Az ilyen jellegű balesetek többsége kellő odafigyeléssel, fokozott óvatosság és a jármű sebességének csökkentésével megelőzhető. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot! Sok esetben a balesetet elkerülni szándékozó sofőr félre rántja a kormányt és lehalad az úttestről, vagy összeütközik egy szemből érkező járművel, melynek során sokkal súlyosabb baleset következhet be. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is!

Fotó: police.hu

Ha elpusztult, vagy haldokló állatot látunk az úton, hívjuk a 112 segélyhívó számot. Soha ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről a vadat, lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, vagy az agancsával. A vadásztársaság kiérkező munkatársa, majd gondoskodik az állat elszállításáról.

Az elpusztult állatot ne vigyük haza, az ugyanis lopásnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!