JELENTŐS TÖBBLETFOGYASZTÁS

2021.09.20. 16:00

Csökkenthető az áramfogyasztás

A megfelelően megválasztott hűtőszekrény és az energiatakarékos izzó is segíthet abban, hogy az energiaszámlánk ne szökjön az egekbe.

Héjj Vivien/FMH

A rezsiköltség jelentős részét – a téli időszakot leszámítva – a villanyszámla teszi ki. A háztartásokba egyre több fogyasztó költözött, elég csak a televíziókra, számítógépekre, különféle elektronikai eszközökre gondolni. Ide sorolandó természetesen a hűtőszekrény is, ami akár a helytelen kihasználásból adódóan is jelentősen növelheti az áramfogyasztást. A szolgáltató hasznos összefoglalóval és értékes tanácsokkal igyekszik segíteni, hogy kiküszöbölhetőek legyenek a számlagyarapító tévedések.

Hűtőszekrény vásárlásakor az egyik legfontosabb, hogy olyan gépet válasszunk, amely valóban megfelel a saját, illetve a család igényeinek. Az sem jó, ha a túl nagy méretű gép szinte üresen áll, hiszen így is sok energiát fogyaszt. Általánosan elmondható, hogy a háztartásban élők számának megfelelően, személyenként 40-50 liter térfogattal kell számolni, hogy a hűtő megfelelő kihasználtsággal működhessen.

Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy szükségleteinkkel ellentétben mélyhűtővel felszerelt vagy túl nagy fagyasztóval rendelkező gépet választunk, holott alig rakunk bele valamit. A szolgáltató felhívja a figyelmet arra is, hogy az üresen vagy jórészt üresen hagyott mélyhűtő jelentősen növelheti az energiafogyasztást. Ha egy fagyasztóban 100 liter kihasználatlanul marad, az akár 200 kilowattóra többletfogyasztást jelenthet.

Számos háztartásra jellemző, hogy régi, örökölt készülékek szolgálják ki a családok folyamatosan növekvő igényeit. A szolgáltató adatai szerint egy régi, 1980-as évekbeli gép akár 40 százalékkal többet fogyaszthat, ami nem csekély, hiszen csaknem olyan, mintha két hűtőszekrény falná az energiát.

Hasonlóképp spórolhatunk az izzókkal is, ugyanis egy meggondolatlan vásárlás ez esetben is nagyot dobhat a villanyszámla összegén. A hagyományos villanykörték fogyóeszköznek számítottak egykor, hiszen rövid életűek voltak, ráadásul sokat is fogyasztottak. A halogénizzók ezzel szemben harmadával kevesebbet fogyasztanak, sőt, az élettartamuk a hagyományos izzók kétszerese is lehet. Ezek hátránya, hogy a korszerűbb típusokkal szemben hővé alakítják az energia jó részét.

A LED-izzókra már nem jellemző a melegedés, élettartamuk pedig akár 40 ezer óra is lehet, ráadásul az energiafelhasználásuk is csekély.

Ezek is érdekelhetik