jogi kérdések

2021.09.28. 07:00

Beleszólhat-e a gyermek abba, hogy hol lakjon?

A házasság felbontása esetén, ha van kiskorú gyermeke a feleknek, a bíróság akár erre irányuló kereseti kérelem hiányában is döntést hoz a szülői felügyelet gyakorlásának kérdésében, hiszen a gyermek vagy gyermekek sorsa nem maradhat rendezetlen.

teol.hu

Fotó: pixabay

A szülői felügyeleti jog rendezése azonban nemcsak a házasság felbontása iránti perekben merül fel, hanem önálló pertípusként is megjelenhet, tudtuk meg Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvédtől.

A társadalmi viszonyok változásával sok esetben egy élettársi kapcsolat megromlását követően kell a gyermek sorsát rendezni. A szülői felügyeleti jogokat gyakorolhatja az egyik szülő, gyakorolhatják továbbra is közösen, de akár meg is oszthatják egymás közt a szülői felügyeletet.

A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül is elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes.

A szülők lakóhelyének vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási hely elhagyása önmagában a szülői felügyeletet – a személyes gondozás és nevelés kivételével – nem érinti.

A gyermek huzamos időn át – így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló, az érdekeit szolgáló célból – önállóan vagy egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön.

A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához viszont szülői engedély szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!