az Istenbe vetett hit

2021.08.18. 07:04

Úton

Egy fiatalember, Pecsét István az életéért küzd... Összeszoruló szívvel akarjuk, hogy meggyógyuljon. Sokszor halljuk, hogy ez a küzdelem döntően fejben dől el. Ez a fiatalember pedig nagyon akar. Először azt, hogy harmincéves legyen. Rajta nem múlik, ő mindent megtesz a gyógyulásáért – írtam több mint öt éve róla.

Várkonyi Zsolt

Hosszú évek óta „úton van” István, jó ideje nem hallottunk róla, akinek gyógyulásáért egy egész térség – köztük a dunaújvárosiakkal – fogott össze. Sajnos sokan kerülnek olyan helyzetbe, mint István, aki hosszú ideje folytat küzdelmet a rákkal. Kell a segítség nekik, mert nem tudnak egyedül megbirkózni ezzel a sorscsapással. Tiszteletet parancsolóan, hatalmas küzdelemben néznek farkasszemet – ne szépítsük – a halállal. Azt látjuk, hogy István, ami rajta múlik, azért ő mindent megtesz. A gyógyulás hosszú folyamat. Családja, barátai, a jóérzésű emberek mind ott állnak mellette. És a hit, az Istenbe vetett hit kihagyhatatlan mindebből!

Hittel vallja: „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék...”

István sorsát már több éve nyomon követhetjük. Ő az, aki nemcsak a szépirodalom részeként, hanem saját sorsán keresztül megtapasztalva hittel vallja Hemingway öreg halászának mondását: „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék”. Mindeközben példát mutat küzdelmével valamennyiünknek, hittel élőknek és fanyalgóknak egyaránt. Példává, példaképpé vált, aki nemcsak betegségében mutatott példát, hanem a mindennapi élet zajos forgatagában is. Amikor harmincévesen szerkesztőségünkben köszöntöttük őt, annak örültünk, hogy már nem kettessel, hanem hármassal kezdődik az életkora. Ebben mi legtöbbször a múló időt látjuk, ő azonban az újabb lehetőségeket. Ma már elmúlt harmincnégy. Azt kívánjuk, hogy jövőre újra együtt ünnepelhessünk vele, aztán meg évről évre, újra meg újra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!