VIDÁM PILLANATOKAT OKOZHATNAK

2021.08.02. 07:00

Különleges társak lehetnek a papagájok

Azoknak az állatbarátoknak, akiket nem zavar egy kis lárma, kedvelik a vidám színekben pompázó, csevegő kedvenceket, tökéletes választás lehet a papagáj.

Baráth Eszter/feol.hu

Fotó: Shutterstock

Hazánkban is számos családban élnek különböző méretű szárnyasok, amelyek rengeteg vidám és vicces pillanatot okozhatnak a mindennapok során. Magyarországon a legelterjedtebb fajták közé tartozik a hullámos papagáj, amelyet akár már egy-két ezer forintért is megvásárolhatunk. A kis testűek között népszerűek még a nimfa- és a kis sándorpapagájok is. A papagájok egyik legnagyobb különlegessége, hogy beszédre is taníthatók. Talán az egyik legjobban beszélő és legjobban okítható fajta a jákópapagáj, viszont ha egy ilyen társat szeretnénk magunk mellé, különleges képességét meg is kell fizetni.

Természetesen, mint bármilyen állat gazdájává válását megelőzően, a papagájok esetében is fontos meggondolni, hogy mennyi időt tudunk rájuk fordítani. Ha ez az idő a napirendünk miatt kevés, a kisebb termetű tollasok valamelyike a jó választás. A gyakorlottabbak egy nagyobb testű egyeddel akár versenyeken is megmérethetik magukat.

Amikor a legfontosabb dönt és megszületett, és már egyértelmű, milyen fajta színes szárnyassal osztanánk meg otthonunkat, érdemes felkeresni a hazai tenyésztőket. Abban az esetben sem kell feladnunk a terveket, ha erre nincs lehetőségünk, hiszen a kisállat- kereskedésekben is könnyedén találhatunk papagájokat. Ezeken a helyeken viszont érdemes megfigyelni a madarak állapotát. Az egészséges egyedekről elmondható, hogy nem ijednek meg a közeledéstől, legyen szó emberről vagy egy másik papagájról. Javasolt szemügyre venni a karmai, a csőre, a lába és a tolla állapotát is esetleges sérülések után kémlelve.

A papagájok előnye számos más háziállattal szemben, hogy kis helyen is elférnek, ezáltal lakásban is tarthatók. Például a kis termetű hullámos papagáj egyedül már egy 60-szor 30-szor 40 centiméter méretű kalitkában is jól elvan.

A változatos étkezés esetükben is kifejezetten fontos. Tulajdonképpen elmondható, hogy az, ami az emberek számára egészséges, az a papagájoknak is az. Etetésükhöz az egyik legfontosabb elem a minőségi magkeverék, amiből mindennap adhatunk nekik egy adagot. Hetente egyszer viszont fehérjét is érdemes eléjük tenni, ilyenkor jó választásnak bizonyulhatnak a férgek, a lárvák, a 20-25 percig főzött tojás, a főtt csirke vagy a hasonló módon elkészített pulyka. A hőkezelt eledelek mindegyikénél fontos viszont, hogy kihűlt, szoba-hőmérsékletű állapotnál ne legyen melegebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!