10 mázsa ponty

2021.07.06. 15:00

Újabb pontyokkal gazdagították az öbölvizeket

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület június végén újabb 10 mázsa pontyot telepített a kezelésében lévő vízterületekbe: öt má­zsát a Felső-öbölbe, öt mázsát pedig a Kikötői-öbölbe.

Molnár Emese

20210428 Dunaújváros A Dunaújvárosi Horgász Egyesület haltelepítése a Dunába - az egykori komp kikötőnél Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi hírlap DH

Fotó: Laczkó Izabella

A telepítés miatt egy hétig korlátozták a kifogható és hazavihető pontyok számát az érintett területeken. Ez a türelmi idő hétfőn lejárt, így innentől kezdve az általános szabályok vonatkoznak a horgászatukra. Telepítéstől függetlenül naponta legfeljebb két pontyot lehet megtartaniuk a pecásoknak. Ha valaki pontyból megfogta az engedélyezett mennyiséget (és meg is tartja), akkor utána kizárólag az éppen tilalommal nem védett ragadozó halfajra szabad célzottan horgászni.

Somfai Rezső, az egyesület elnöke elmondta, intenzíven telepítenek halakat (évente körülbelül 60-65 mázsát), és július végére is beütemeztek egy következő telepítést. Beszélt arról is, hogy stabil tóhorgászuk van, akitől évek óta be tudják szerezni az új egyedeket. A horgászok körében a ponty igen népszerű halfaj, ezért a helyi horgászrendeletben megemelték a méretét, e szerint a hazavihető ponty méretének 35 és 65 centiméter között kell lennie.

Májusban is tíz mázsa halat telepített az egyesület Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az Agroinform portál hétfői közleményében beszámolt egy általa végzett kérdőíves felmérés eredményéről. A kapott válaszokból az derül ki, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a horgászat népszerűsége Magyarországon, ezt a folyamatot a koronavírus-járvány sem volt képes visszafordítani. Ma már több mint 700 ezer ember, a teljes lakosság több mint hét százaléka rendelkezik hor­gászengedéllyel.

Ilyen tapasztalatokról számolt be lapunknak Somfai Rezső is. Több mint 1800 felnőtt-, valamint körülbelül 400 gyermek- és ifjúsági horgászengedélyt adott ki tavaly az egyesületük. Mint mondta, a növekedés egyrészt annak köszönhető, hogy a pandémia korlátozásai kevésbé érintették a horgászatot, szabadidős sportként többen kijártak pecázni. Nyomós ok az is, hogy szeretik az egyesülethez tartozó horgászhelyeket, rendezettek a vízterületeik. Az is szerepet játszik, hogy a bértavakon való pecázáshoz is szükséges állami jegyet váltani, így belépnek a különféle horgászegyesületekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!