Fenntartható háztartás

2021.07.27. 09:00

Nem kell hipermodern házakra gondolni

S. Töttő Rita/FMH

Fotó: Shutterstock

A XXI. század nagy építkezési lázában a környezettudatosság új értelmet nyer: olyan módszereket alkalmaznak, amelyek visszakanyarodva a természetes irányvonalakhoz, annak elemeit hasznosítják. Vagyis, létezik ma már egy fogalom, az „ökoépítészet”, amely trendi megnevezése ellenére is a régmúlt idők világát idézi.

Az ökoépítészet lényege – mutat rá Tudakozódj! című, fenntarthatóságot célzó kiadványában a Gaja Környezetvédő Egyesület –, hogy az adott építkezés építőanyagai „környezetazonosak” vagy éppen lebomlóak legyenek. Ezzel párhuzamosan fontos eleme, hogy az építkezés során nem alkalmaznak mérgező anyagokat, s olyan hőszigetelő módszereket használnak, amelyek természetesen szabályozzák a belső terek hőmérsékletét.

Az ökoépítkezés egyik fontos kritériuma, hogy az építőanyagok környezetazonosak Fotó: stock

Nem kell azonban hipermodern házakra gondolni, amikor ökoépítészetről beszélünk: ilyen lehet ugyanis a vályog- és faház, a szalmabála alapanyagú építmény, a földház és ezek különböző kombinációi. A természetes házak fő építési anyagainak természetessége mellett azonban, ha a fenntarthatóságot is figyelembe veszik, akkor a világítás, a szellőztetési technika és a fűtési gyakorlat során is előnyt élveznek a természetes módszerek, amelyekkel jelentősen csökkenthető a házak energiaigénye.

A leggyakoribb persze az, amikor utólagosan igyekeznek a lakók energiatakarékos módszereket alkalmazni egy már meglévő épületen: ilyen például az utólagos szigetelés, amellyel akár 30 százalékkal is lehet csökkenteni az energiaveszteséget.

A vízhasználati rutin megváltoztatása és a hozzá kapcsolódó technológiák bevezetése szintén fontos módszer: a víztakarékos vécétartály, a vízspórolós zuhany- és csapelemek, az esővíz hasznosítása, a kúthasználat szintén a fenntarthatóságra való törekvés része. A környezeti terhelés csökkentéséhez járul hozzá a LED világítás bevezetése, a víz- és áramtakarékos mosogató- és mosógép használata, az energiatakarékos hűtőszekrény és egyéb háztartási gép melletti döntés, az egyszer használatos elemek helyett az újratölthető akkumulátorok bevezetése a háztartásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!