ELŐVIGYÁZATOSSÁG

2021.07.05. 11:00

Intelmek és tanácsok – A gyerekekre nyáron leselkedik a legtöbb veszély

A gyerekekre nyáron leselkedik a legtöbb veszély – hívja fel a szülők és a gyermekek figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. Ami elsősorban megszívlelendő: idegeneket ne engedjenek be a lakásba; az utcán, a téren, a strandon ne álljanak szóba ismeretlennel!

V. Varga József/FMH

A young large family at a picnic on a summer morning. A beautiful mother with children is having breakfast in the park.

Forrás: Shutterstock

Fotó: alexkich

Lapunk múlt pénteki számában írtunk arról, hogy Székesfehérváron tizennégy­éves-forma lány zaklat fiatalabb lányokat, és a nyomukban három felnőtt is meg-megjelenik. Az anyukák aggódnak. Valóban: jobb félni, mint megijedni!

A gyerekekre a nyári időszakban leselkedik a legtöbb veszély, ekkor történik a legtöbb baleset is. A diákok többsége önállóan vesz részt a közlekedésben, és felügyelet nélkül marad otthon. Ilyenkor önfeledtebbek, sokszor figyelmetlenebbek. Különösen fontos, hogy a szülők felelősen döntsenek arról, mikor hagyhatják egyedül egész napra gyermekeiket, milyen járművel, hová engedik el őket.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a szülőket, hogy törekedjenek otthon a megfelelő bizalmi légkör megteremtésére és fenntartására, hogy a gyermek el merje mondani, ha bajba került. Magyarázzák el csemetéiknek az alapvető szabályokat, amelyeket otthon be kell tartani, és a közlekedés során is alkalmazni kell. A legfontosabb: idegeneket ne engedjenek be a lakásba; az utcán, a téren, a strandon pedig ne álljanak szóba ismeretlennel! Veszély esetén haladéktalanul hívják szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot!

A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, szórakozni, ahová a szülők elengedték őket. Minél többen vannak együtt egy helyen, annál védettebbek. Tanácsos megbeszélni, hogy milyen időpontra érjenek haza, és ha valami közbejönne, értesítsék szüleiket.

Gyalogosként mindig a járdán közlekedjenek, annak is a belső oldalán, az úttesten való áthaladáshoz pedig vegyék igénybe a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. Csak megfelelő műszaki állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpárral induljanak el otthonról. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt mindig szálljanak le a drótszamárról, és úgy tolják át az úttest túloldalára. (Ebben a felnőtteknek is van még tanulnivalójuk…)

A strandokon, a vízparton tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat. Értéktárgyakat lehetőség szerint ne vigyenek magukkal, készpénzt pedig csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges lesz. A kulcsokat, iratokat, értékeket helyezzék el biztonságos értékmegőrzőben. A kamaszok tájékozódjanak a vízterület sajátosságairól, a várható időjárásról és a segélykérés módjáról. Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe.

Rendezvényeken, fesztiválokon utasítsák el, ha bárki kábító hatású vagy illegális szert kínál, erről értesítsék a biztonsági személyzetet, illetve hagyják ott a társaságot. Soha ne bízzanak meg idegenekben, ne menjenek velük sehová, még útba igazítás céljából sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!