orchidea

2021.07.13. 13:00

Így bont majd újra szirmot a kedvenc virágunk

Általában gyönyörű virágokkal kerül az ablakunk párkányára az orchidea, azonban sokszor a legszakszerűbbnek vélt ápolás ellenére is hanyatlani kezd a növény.

Tóth B. Zsuzsa/VEOL

A sok napfény és a magas páratartalom a szép orchidea titka, de ne érje a tűző nap. Kedveli a keleti, északi, nyugati ablakokat. Ha ezek a feltételek adottak otthonunkban, akkor nincs különösebb tennivaló az egzotikus növénnyel. Cserepe alá ajánlatos agyaggranulátumot vagy kavicsot tenni, így anélkül állhat alatta a víz, hogy magát a gyökeret elrohasztaná. A legideálisabb, ha esővízzel öntözzük, meghálálja, ha rendszeresen tápoldatozzuk és speciális ültető közeget választunk számára.

Az orchidea kedvelt, elegáns virág, sokat tehetünk érte, hogy hosszú ideig szép maradjon Fotó: pixabay

Az orchideák nem kedvelik a meszes vizet, mindig mésztelenített vízzel öntözzük. Ezt a csapvíz felforralásával érhetjük el, vagy az esővíz összegyűjtésével. A víz hőmérséklete szobahőmérsékletű vagy kicsit melegebb legyen, ugyanis az orchideák nem kedvelik a hideg vizet. Öntözésük legyen alapos, a cserepet helyezzük vízzel töltött vödörbe egy órára, ezt elegendő heti egyszer megismételni.

A legtöbb orchideát átlátszó műanyag cserépben árulják, de az orchideák sötét falú cserépben is ugyanúgy nevelhetők, abban is ugyanolyan jól érzik magukat.

Kétségkívül tény viszont, hogy a növény gyökerei az átlátszó cserépben gyorsabban fejlődnek a fényigényességük okán.

Elvirágzás után a látható rügyek fölött 1,5–2 centiméterrel vágjuk vissza a növényt, majd a pihenőidőben is hagyjuk eredeti helyén, de öntözzük ritkábban. Néhány hónap múlva újabb bimbókat hoz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!