Modern Városok

2021.07.21. 09:00

Fejlesztési finanszírozás volt a fő téma

Molnár Emese

20210219 Dunaújváros Illusztráció Dunaújváros Városháza Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Enikő

A Modern Városok Program témájában hirdettek sajtótájékoztatót kedden délutánra a városháza C szárnyában, ahol Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester osztotta meg a jelenlévőkkel az önkormányzat álláspontját.

A fejlesztési program finanszírozása kapott kiemelt szerepet a tájékoztatón, ám először arról a 100 millió forint támogatásról szólt az alpolgármester, amelyet a közelmúltban ítélt meg a városnak a kormány. Mint azt Szabó Zsolt mondta, elenyésző ez az összeg a többi városhoz képest, és ezt a pénzt célzott fejlesztésre kapták: orvosi rendelők felújítására, valamint a Modern Városok Programon belül víztermelő kutak tervezésére és kivitelezésére többletforrásként.

Ezután egy sajátos számítási formulát vázolt: ha a Modern Városok Program 270 beruházására 4000 milliárd forintot biztosít a kormány, akkor a 23 megyei jogú városnak fejenként 174 milliárd forintot kellene kapnia, ezzel szemben Dunaújvárossal „csak” harminc milliárd forintos nagyságrendben született annak idején megállapodás. Viszont ez a számítás már ott elbukott, hogy a megyei jogú városokban megvalósuló fejlesztések összértéke 1600 milliárd forint, a fennmaradó 2400 milliárd forintból pedig közút- és vasútfejlesztés valósul meg a hivatkozott adatok alapján.

Mivel nem tudtuk a sajtótájékoztató konkrét témáját, így kérdésekkel sem tudtunk készülni, ezért egy későbbi lapszámunkban még visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!