A feltámadás üzenete

2021.06.17. 18:00

Rácalmási Passió megújulva, nyolcadszor

Balla Tibor

A vasárnapi volt a nyolcadik alkalom, amikor a Rácalmási Betlehemes és Passió Közösség mintegy hatvan szereplővel előadta a Rácalmási Passiót a Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központban, a „százéves pince” kálváriadombján. De mennyire más volt az idei, mint az eddigiek!

Igaz, most is ugyanaz volt a helyszín, mint eddig, most is Molnár József, a passiójáték egyik szervező-ötletgazdája, a Szellemi Ember Baráti Kör vezetője játszotta el Jézus szerepét a keresztény ünnepek megújítására szerveződött kezdeményezésben, mégis más erők működtek.

 

Januárban még csak annyit lehetett tudni, hogy új rendezővel, szövegkönyvvel, zenével készülnek, aztán kiszivárgott, hogy a misztériumdrámát Szabó Sipos Barnabás antropozófus, színész-rendező újragondolt formában viszi közönség elé, időben is kibővítve, átírva a szövegkönyvet, és beleviszi több évtizedes tapasztalatát is, „színháziasítja” kicsit, a szövegek és a zene is – akárcsak egy előadásban – élőben szólal meg. Ígéretes együtt­állás. Sikerült megnyerni a Quintia zenekart és a Rácalmási Glória Kamarakórust a zenei megvalósításhoz, a Rájátszik – Rácalmási Játékszín Kör tagjait pedig a szereplők közé invitálni.

Hogy milyen végeredmény született Szabó Sipos Barnabás és Gulácsi Zoltán művészeti vezetők keze alatt? Élményt adó. Maradandó élményt. A szél most is cibálta a jelmezeket, mint 2013-ban, ám mintha az időjárás is a dramaturgiához alkalmazkodott volna. A komor eseményeknél elsötétült az ég, és amikor kellett, kisütött a Nap. Az élő zene, az élőben megszólaló szereplők, de még az élő szamár is hitelessé tette a jelképekkel teletűzdelt produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!