szép otthon

2021.06.14. 15:00

Még a csapvíz is foltot hagyhat

Még az egyszerű csapvíz is képes foltot hagyni a fabútorokon, hát még a kávé vagy az üdítő… Folteltávolításnál az olívaolaj és az ecet is hasznos segítőtárs.

Héjj Vivien/FMH

Önök használnak poháralátétet? Igazán hasznos kis találmány ez, habár az otthonok alapfelszereltségei közé még nem sikerült beszivárognia. Bármennyire óvatosan töltjük meg poharunkat, előfordulhat, hogy a folyadék az üveg külső oldalára kerül, és máris az asztalon láthatjuk a pohár talplenyomatát. Egy műanyag vagy üvegfelületen ez nem jelent túl nagy problémát, de a faasztalok, -bútorok esetében már komolyabb fejtörést okozhat még az egyszerű vízfolt eltávolítása is. Ugyanez igaz az ablakpárkányok esetében: ha a virágok locsolásakor kifolyik egy kis víz – amit esetleg nem veszünk észre –, másnap már a virágcserép körvonalával találkozhatunk a párkányon.

Mi ilyenkor a teendő? Használhatunk vazelint, melynek olajai táplálják a fát, és közben képesek eltüntetni a legmakacsabb foltokat is. Nincs más dolgunk, mint bekenni a foltot, és egy száraz rongy segítségével beledörzsölni a vazelint. Hagyjuk állni néhány órán át, majd töröljük át a felületet.

Az olívaolaj nem csak főzéskor, az ecet pedig nem csak takarításkor hasznos. A kettő elegyéből remek folttisztítót készíthetünk. Keverjük össze az olívaolajat és az ecetet fele-­fele arányban, majd dörzsöljük a foltra. Miután sikeresen eltüntettük a szennyeződést, a fa szálainak irányában töröljük le a felületről a keveréket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!