1945–2021

2021.06.04. 07:00

A Rudas alapítója, Oláh Jánosné emlékére

Oláh Jánosné 1968-ban szerezte első közgazdász diplomáját a dunaújvárosi 26. sz. Állami Építőipari Vállalat ösztöndíjasaként. Okleveles közgazdászként, középiskolai tanárként 1968 és 1975 között a helyben működő gimnázium és közgazdasági szakközépiskola tanára, valamint a közgazdasági tárgyak munkaközösségének vezetője volt.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shuttersock

Hivatásának tekintette a fi atalok nevelését, tanítását, ezért a Közgazdaságtudományi Egyetemen 1973-ban tanári diplomát szerzett. 1975-től 1994-ig a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, majd 1994-től kollégiumvezető igazgatóhelyettes volt. 2006. évi nyugdíjazásától továbbra is vállalta a pénzügyi, vállalkozási szakmai tárgyak iskolánkban történő tanítását.

Intézményvezetői munkáját már az épülő Közgazdasági Szakközépiskola, Gyors- és Gépíró Iskola alapkőletételétől érzékelni lehetett. Kiemelkedő volt a közösségépítő szerepe, amivel kivívta kollégái támogatását: szinte emberfeletti erővel küzdött az új iskola beindításáért.

Jól átlátta a három iskolatípus irányítási, tervezési, szervezési feladatait, és igen eredményesen oldotta meg az iskola szervezeti átalakításait is. Intézményvezetői munkája példaértékű volt: a tanulók érdekeit helyezte középpontba, s ennek megfelelően nagy odaadással és lelkiismeretességgel formálta az iskola mindennapi életét is. Ezek eredményeként a város egyik legjobb hírű – szülők, tanulók körében elismert – oktatási intézményét alkotta meg.

Oláh Jánosné

Vezetési stílusa korszakokon átívelően demokratikus, követelményeiben igényes és következetes, emberi kapcsolataiban mélyen empatikus volt. Eredményekben és elismerésekben rendkívül gazdag életművéről lehetetlen leltárt készíteni. Munkássága középpontjába a folyamatos megújulást, a korszerű módszertani szemlélet elterjesztését és a teljes személyiséget fejlesztő szakképzést helyezte. A taniroda, oktatóbank, diák bt. fogalmak Ő általa keltek életre és váltak védjeggyé intézményünk életében. Saját tananyagfejlesztései a pénzügyi-gazdálkodási ismereteket tették befogadhatóbbá a nappali oktatásban részesülők mellett a felnőtt hallgatók számára is.

Elévülhetetlen érdemei vannak a rendszerváltás után kialakuló vállalkozói szemlélet terjesztésében országos fejlesztések és együttműködések gondozásával. A pedagóguspályán töltött évtizedek alatt sosem feledkezett meg hivatásunk lényegéről: nagy szeretettel és türelemmel terelgette tanítványainkat a helyes útra. Igazgatóként, kollégiumvezetőként, szaktanárként.

De mindenekelőtt: EMBERként… Emlékét szívünkben őrizzük: „Nem múlnak ők el, / kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, / álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk / csöndesen még, Hiszen hazánk nekünk / a végtelenség.” A Rudas közössége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!