ÁLLATI ÖSZTÖN

2021.05.03. 18:00

Ha menni kell, hát menni kell? – Így tudja megakadályozni, hogy elszökjön a kutyája

A tavaszi hónapokkal nem csak a virágok, de a világ is kinyílik a kutyánk számára.

feol.hu

Fotós: Mónus Márton

Az ébredező természet nem csak a szemünket kápráztatja el, de rengeteg ingerként szeretett négylábúnkra is nagy hatással van. Megannyi hang, illat éri őket, no, meg természetesen az ivarzás. Ez az időszak nem olyan egyszerű a gazdiknak, mint ahogyan a kutyáknak. Ők ösztönösen, fajfenntartási céllal vágnak neki a nagyvilágnak, nem azért, mert már esetlegesen unják nézni az arcunkat. Az ösztönöket pedig nem lehet kikapcsolni.

Tudta, hogy 10-12 kilométerről megérzik a kan kutyák az ivaros szukákat?

A DogVanguard Kutyás Oktatóközpont vezetője, Gerényi Nóra szerint nagyon sok befolyásoló tényezőről beszélhetünk, amikor a kutyák szökési hajlamát vesszük gorcső alá, viszont összességében kijelenthető, hogy általában szeretnek meglépni azok a kutyák, akiknek nincs meg a megfelelő kapcsolat a gazdájukkal, nincs velük eleget foglalkozva és ivarosak. Az erre való hajlam pedig természetes, hogy tavasszal csúcsosodik ki igazán, a párzási időszakban.

Mi a megoldás?

Felmerül a kérdés, hogyan akadályozhatnánk meg, hogy a kutya ne lépjen le otthonról? Az ivartalanítás mindenképp nagy segítséget nyújt és több szempontból is szükség van rá, azonban a biológiai szükségleteknél picit összetettebb a kutyák szökésre való hajlama.

Mindenekelőtt, bármennyire is szeretjük és természetesen családtagként kezeljük, el kell fogadnunk, hogy nem emberről van szó, hanem kutyáról. Teljesen mások az ösztönei, a motivációi, amikbe még pluszban az is szerepet játszik, hogy milyen fajtájú, és milyen viselkedési jellemmel rendelkezik. A második nem elhanyagolható tényező az eb szocializálása. A legrövidebben talán úgy tudnánk megfogalmazni, hogy meg kell vele ismertetni a világot: a különböző hanghatásokat, helyzeteket, meg kell neki tanítani, hogyan kell viselkednie a különféle szituációkban. A harmadik fő szempont pedig a tartási körülmények. Ezek mind más és más arányban „dolgoznak” a kutyákban. Amennyiben sikerül felépíteni egy megfelelő köteléket a kutya és gazdája között, valamint az ivartalanításon is átesett a házikedvenc, megóvhatjuk azoktól a veszélyektől, amik a szökésével járnának.

Nem hangsúlyozhatjuk azt sem eléggé, hogy mennyire fontos az, hogy legyen chipje hűséges társunknak, valamint az is rengeteget segíthet, ha bilétáján megadjuk elérhetőségünket, egy „ne adj Isten” bekövetkezett lelécelés esetén. (Itt megjegyeznénk továbbá azt is, hogy az éves oltások alkalmával érdemes ellenőriztetni, hogy működőképes állapotban van-e a chip.)

További megoldást jelenthet a kennel, és a kutya fajtájának jellemzőihez, viselkedéséhez igazított kerítés kialakítása, hogy ne tudjon alatta kimászni, felette átugrani, azt megrongálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!