KIHAGYOTT SZŰRÉSEK, KEZELÉSEK

2021.05.19. 15:00

Elhanyagoltuk fogainkat a járványhelyzet alatt

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot, halasztották el kezelésüket. Időnként kimaradt a fogmosás is és akadtak, akik több édességet fogyasztottak, különösen home office-ban – derült ki egy 1600 fős online kutatásból. A fogápolási szokások megváltozásának pedig már érezhetők a kedvezőtlen hatásai.

FMH

A koronavírus-járvány kedvezőtlenül hatott a fogápolási szokásokra. A kutatásban megkérdezettek közül 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra az elmúlt egy évben, mint korábban. 57 százalékuk közvetlen a koronavírus- járvány miatt halasztotta el a szűrővizsgálatot, 20 százalék pedig pénzügyi nehézségek miatt. Hat százalékuk azért hagyta ki a szűrővizsgálatot, mert a járvány miatt nem fogadta a fogorvosa.

– Magyarországon egyébként is vannak hiányosságok a fogápolás és a szájhigiéné terén, amin a járványhelyzet csak rontott, és aminek rövid és hosszú távú hatása is lehet. Fogfájást okozó szuvasodás vagy góc fél-egy év alatt is kialakulhat. Azért fontos szűrővizsgálatra menni, hogy ezeket időben kiszűrjük, a felfedezetlen, kezeletlen kisebb gócból olyan nagyobb gyulladásos elváltozás alakulhat ki, ami a fog elvesztéséhez vezethet. Sajnos már most érezhető, hogy akik télen elhalasztották a szűrést, azoknál problémák jelentkeznek – mondta Perger Alexa, a MindentMent Fogászati Rendelők fogszakorvosa.

A kutatásból kiderült, hogy átlag feletti volt a szűrővizsgálat koronavírus miatti elhalasztása az átmenetileg vagy tartósan home office keretében dolgozók, valamint az iskolabezárás miatt otthon maradásra kényszerült válaszadók között. Ugyancsak rájuk volt jellemző, hogy kevesebbszer mostak fogat az elmúlt egy évben, vélhetően azért, mert az otthoni teendők nagy leterheltséget jelentettek, vagy egyszerűen kényelemből hagyták ki a fogmosást, mert nem kellett közösségbe menniük.

A fogszakorvos szerint az otthoni tanulásra kényszerült gyerekek és a fiatalok között is rosszabb lehet a helyzet, mert nekik még nincs és nem merült fel olyan problémájuk, ami motiválná őket a rendszeres és alapos fogápolásra. A fogakra oly rossz hatással lévő édességfogyasztás nem nőtt jelentősen a pandémiás időszakban – legalábbis a felmérés szerint -, de nyilván akadnak azért bőven olyanok, akik előszeretettel nassolnak otthon munka közben a számítógép monitorja előtt ülve. Mayer Zoltán, dentálhigiénikus szerint ez igen rossz szokás, mivel étkezések után savassá válik a szájüregben a kémhatás, ami a folyamatos nassolással hosszú ideig fennáll és árt a fogaknak. A szakember azt tanácsolja, fogyasszunk minél kevesebb édességet, azt is lehetőleg közvetlenül a főétkezések után, és ne nassoljunk az étkezések között. Evés után legalább egy jó alapos szájöblítés javasolt, amivel csökkenthető a probléma. Emellett home office-ban ugyanúgy fontos a napi kétszeri alapos fogmosás, fogselyem és fogköztisztító használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!