nagyvárosokban

2021.04.29. 13:00

Kerüljük a szennyezett levegőt!

Nagyvárosaink gázfűtéses téli levegője szinte szanatóriumnak tűnhet azon településeinkhez képest, ahol legjobb esetben is csak száraz fával tudnak tüzelni. Szélmentes napokon pillanatok alatt kialakul a teljes települést befedő füstköd, amelynek legnagyobb része 100 nanométernél kisebb részecskékből áll.

Tóth B. Zsuzsa/VEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A méret érzékeltetéséhez csak annyit, hogy ez csupán tizede egy átlagos baktérium méretének. Ezek a részecskék különösebb akadály nélkül kerülnek az emberi véráramba, hozzájárulva az erek elzáródásához, agyi érkatasztrófa vagy szívinfarktus kialakulásához. Fizikai hatásukon túl a felületükön magukkal cipelt szénhidrogének és nehézfémek kémiai reakcióba is lépnek testi sejtjeinkkel, aminek nyomán hibás működés, sejtpusztulás, illetve daganatos betegségek alakulhatnak ki.

A fűtési adottságok és a hatékonyságnövelő vagy tisztább eljárások költségigényessége miatt ez a helyzet magától nem vagy csak nagyon lassan kezd el javulni, addig pedig több millióan csak a meteorológiai helyzet javulásában bízhatnak.

Mit tegyünk, hogy csökkentsük a szervezetre gyakorolt káros hatásokat? Vegyünk több folyadékot magunkhoz, fogyasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, C-vitamint, mi­vel ezek anti­oxidánsként képesek a szervezeten belül mérsékelni a káros hatásokat. Akkor szellőztessünk, amikor a legalacsonyabb a levegő szennyezettsége. Mellőzzük az intenzív szabadtéri sporttevékenységet, ahol szennyezett a levegő. Csökkentsük minimálisra az autóhasználatot.

Figyeljünk azokra is, akik maguktól nem képesek erre vagy veszélyeztetett csoportba tartoznak (gyerekek, idősek, szív- és érrendszeri betegek, várandós nők, mozgásukban korlátozottak).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!