Kutatás az íróasztal mellől is

2021.04.29. 19:00

Kereshető a katolikus egyházi e-anyakönyvi adatbázis a levéltári honlapon

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár internetes dokumentummegtekintője, az úgynevezett e-kutatás szolgáltatása fontos mérföldkőhöz érkezett.

Juhász-Léhi István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veszprém – Takáts István, a levéltár főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az egyházmegye egy pályázat kapcsán az e-kutatást továbbfejlesztheti. A levéltár azt az igényt tudja kielégíteni, hogy bárki az otthonából kutathasson. Arra biztatott mindenkit, hogy „a múlt kútjába bátran tekintsen, mert akkor fogja megismerni és megérteni”.

A magyarországi katolikus levéltárak bő tíz esztendeje kezdték el a megőrzött iratokat digitalizálni

A megújuló szolgáltatást Vajk Ádám, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének titkára mutatta be, aki azzal kezdte: a katolikus levéltárak bő tíz éve kezdték el az iratokat digitalizálni, majd azokat online hozzáférhetővé tenni. Kiderült: első körben a fényképeket teszik elérhetővé, amely 10 levéltárban négymillió felvételt jelent, mondta a szakember. Többlépcsős fejlesztés során alakul ki az a rendszer, ami folyamatosan finomodik. Aki már foglalkozott családkutatással, az szembesülhetett vele, hogy nemzedékenként duplázódik az ősöknek a száma, ám nem lel rá a korábbi adatokra, aminek sok oka lehet: az ős például elköltözött, a kutatónak persze át kellene néznie az összes környező település anyakönyveit is, ami azonban embertelen feladat. Hogy ezt áthidalják, kell egy adatbázis, azonban a karakterfelismerő programok jelen pillanatban nem tudnak megküzdeni a régi, kalligrafikus kézírással, így aztán kézzel, emberi munkával kell megoldaniuk, amihez önkénteseket igyekeznek meggyőzni.

A hétköznapi emberek életeseményeit 1895 előtt csak az egyházak rögzítették. Fotók: archív/Nagy Lajos

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az elmúlt évtizedekben megváltozott az emberek hozzáállása a történelemhez. Erről Koltai András, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke beszélt: szerinte korábban a politika uralta a múltunkat, azonban úgy tűnik, rátaláltunk személyes történelmünkre, ezért nem is meglepő, hogy megnövekedett az egyházi anyakönyvek értéke. Ráadásul az állami anyakönyvvezetés kezdete, azaz 1895 előtt csak az egyházak rögzítették a hétköznapi emberek életeseményeit. A családfakutatáshoz a régi iratok egyre könnyebben hozzáférhetők, sokszor már nem kell a plébániáktól engedélyt kérni, hiszen egyre több anyag megtalálható az interneten is.

A megújuló e-kutatás szolgáltatás hátterét Baló Árpád győri nyugdíjas villamosmérnök több évtizedes adatfeldolgozó munkája jelenti, aki átírta és táblázatokban rögzítette csaknem egész Veszprém megye katolikus anyakönyvi adatsorait. Ezeket most az informatikai lehetőségeknek köszönhetően összekapcsolták a fényképekkel, így a feldolgozott és közzétett anyakönyvek esetében már név szerinti keresésre nyílik lehetőség.

A fejlesztés a Miniszterelnökség támogatásával, a Bethlen Gábor Alap Zrt. közreműködésével valósult meg a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár weboldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!