Új állomáshelyen a kapitány

2021.02.12. 13:00

Dunaújváros és Sárbogárd után került a megye északabbra található régiójába

Iparváros után mezővárosi tapasztalatokat szerzett, most pedig egy kiemelt turisztikai térség rendőri vezetését látja el Budavári Árpád, az új gárdonyi rendőrkapitány. Vele beszélgettünk, s elmesélte, honnan érkezett, s tervez-e komolyabb változásokat a gárdonyi szervezetben.

S. Töttő Rita

2021.02.09. Budavári Árpád a Gárdonyi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője. Gárdony. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: NAGY NORBERT

Eredendően dunaújvárosi vagyok, ott voltam rendőr közel 20 évet, vezettem is a kapitányságot 4 és fél évig, majd kis kitérővel Sárbogárd következett, ahol 6 és fél évet töltöttem – meséli Budavári Árpád rendőr ezredes, akinek a munkásságában a legújabb állomás a Gárdonyi Rendőrkapitányság. Vezetését Sági János rendőr ezredestől vette át, aki tizenhárom éven át állt a kapitányság élén. Ő most a móri szervezetet irányítja, barátságban, egyetértésben történt meg a kapitányok közt a váltás.

„Bejárós”, Dunaújvárosból érkezik minden nap

– Nem úgy lettem rendőr, hogy Columbo filmeken nőttem fel – fogalmaz a harminc évvel ezelőtti útkeresés időszakáról a kapitány, aki épp olyan bizonytalannak érezte magát a középiskola végén, felvételi előtt, mint a mostani fiatalok, akik épp a napokban kell, hogy döntsenek a jövőjükről. – A Rendőrtiszti Főiskolát választottam, ráböktem az egyik szakra, ez a közrendvédelem volt akkor. Így kezdődött, ám amint odakerültem, azonnali és harminc éve tartó szerelem lett belőle.

Budavári Árpád a Gárdonyi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője. Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap.

Budavári kapitány úgymond „bejárós”, Dunaújvárosból érkezik minden nap a gyönyörű új gárdonyi kapitányság épületébe. – Egészen felszabadító érzés olyan helyre jönni, ahol minden feltétel adott, s látom a kollégákon is, hogy kiszolgálja őket az épület, ők pedig kiszolgálják Gárdonyt. Tudom, hogy milyen sok küzdelem volt, mire ez a kapitányság felépülhetett, mind a város, mind pedig a rendőrség részéről. Nagyon jó állapotban lévő szervezetet vettem át, elődöm, Sági ezredes úr idején kiépült az a metódus, amely alapján azóta is jól működik a szervezet. Nem a felforgatás szándékával jöttem ide, nyilván bűnügyi szemléletű emberként erről az oldalról közelítem meg a munkát. De itt nagyon jó közeg van, bízom a kollégákban, akik itt fogadtak engem. S noha lesz néhány olyan változás, ami arról szól, hogy kinek mi áll jobban kézre, de alapvető változásokat nem tervezek – árulta el a kapitány, aki viszi tehát tovább az eddigi szemléletet. – A közösséghez közelálló rendőrség fenntartása a cél, amelyben a lakók jó minőségű szolgáltatásokat kapnak, a rendőrök pedig problémaérzékenyek.

Nem a felforgatás szándékával jöttem ide

Az új rendőrkapitány – Gárdonyhoz képest – korábban egész más karakterű területeken teljesített szolgálatot: iparváros után mezőváros következett, most pedig egy kiemelt turisztikai jelentőségű térség felügyeletének élére került. Ez más szemléletmódot követel meg – mondja.

– Újdonság a vízi rendészet, s az is, hogy nyáron megduplázódik a lakosság száma. De azt gondolom, nem a kapitányságot cserélték ki, hanem a kapitányt. Én az eddigi munkának a katalizátora szeretnék lenni, hogy a munka színvonala továbbra is megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!