KOCKÁZATOS STÍLUS

2021.01.10. 14:00

Gyorshajtókból sem volt hiány 2020-ban

Valószínű, hogy a világ – és így megyénk – lakosságának nagy része minél gyorsabban túl akart jutni a 2020-as esztendőn. Erre viszont a gyorshajtás egyáltalán nem jelent megoldás, mégsem volt belőle hiány az elmúlt évben sem.

Baráth Eszter/feol.hu

Forrás: MTVA/MTI

Fotó: Jászai Csaba

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság lapunknak számos kimagasló, a megengedett maximális sebességet jelentősen túllépő gyorshajtásról számolt be.

Az év első hónapjának elején Sárbogárd belterületén az előírásban szereplő 50 kilométer per óra több mint kétszeresével, 112-vel száguldott végig egy autós. Februárban egy sofőr a 8-as számú főúton sietett, amikor az út 12-es kilométerszelvényében a megengedett 70 kilométer per órás sebesség helyett 154-et mutatott a rendőrség mérőeszköze. Nem csak ő volt, aki gyorsan akart túljutni ezen a főútvonalon, hiszen néhány nappal később a hármas számú kilométerszelvényben a szabályszerű 90 helyett 198-ig pörgették a sebességmérő óra mutatóját.

Az időben továbbhaladva, de a főutaknál maradva tudtuk meg azt is, hogy a 6-os főút egy szakaszán, ahol a maximumsebesség megegyezik az előbbivel, valaki 158 kilométeres sebességgel haladt végig. Néhány település belterületén ennél is kimagaslóbb sebességtúllépéssel találkoztak a rendőrök. Dunaújvárosban a lakott területekre vonatkozó maximális 50 km/h helyett 107-et mértek az ellenőrzés során.

Április 13. napján egy másik autós Vértesacsa utcáin száguldozott 118 kilométer per órával. A megyei rendőr-főkapitányság egy Székesfehérvár belterületén történő esetet is kiemelt: megtudtuk, hogy egy személy – magát versenypilótának, a fehérvári utakat pedig versenypályának képzelve – 141 km/h-s sebességgel haladt a városban.

Az ősz beköszöntével, szeptemberben Mezőfalván hívta fel magára a figyelmet egy autó vezetője, amikor a megengedett sebesség kétszeresével, óránkénti 100 kilométeres sebességgel sietett át a településen. Néhányan az esztendő vége felé haladva sem nyomták kevésbé a gézpedált. A rendőrség információi szerint októberben az 1-es számú főút egy szakaszán, ahol a megengedett maximális sebesség 60 km/h, egy autó 132-vel közlekedett. Székesfehérvár külterületén a 90-es sebességkorlátot valaki több mint százzal lépte át, de a belterületi gyorshajtásokról is több tájékoztatást kaptunk ezen időszakra irányulóan. Elmondták, hogy Kisfaludon valaki 111 kilométer per órával, míg egy másik autós Gárdonyban 124-gyel száguldozott.

A rendőr-főkapitányság tájékoztatásában kiemelte, hogy a gyorshajtás baleseti kockázata kimagasló. Magyarországon a közúti balesetek legjelentősebb oka az abszolút és a relatív gyorshajtás. A rendőrség kiemelt feladatának érzi a prevenciós célú ellenőrzéseket. Ezzel a legfontosabb cél a sebességtúllépések és a közúti balesetek számának csökkentése, visszaszorítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!