Dunaferr – Liberty

2020.12.03. 13:59

Nincs béke az olajfák alatt

Ahogy korábban is megírtuk már, vita van a Dunaferr tulajdonosi érdekcsoportjai között. Mint ismeretes, a munkáltató első tájékoztató levele szerint a novemberi béreket is csak két részletben fizeti a Dunaferr. Éles hangon reagált erre a levelélre a Dunaferr Vasas Szakszervezet. Ám a munkáltató péntek este újabb levelet küldött, amelyet nem kommentálunk, olvassák el!

Várkonyi Zsolt

Fotó: archív

Tovább folyik vita a tulajdonosi érdekcsoportok között

A munkáltató által péntek este írt levélben a Dunaferr vezetősége arról tájékoztatja a munkavállalókat (A teljes levél, a cikk végén olvasható.), hogy az „ukrán kissebbségi érdekcsoport” részéről újabb támadás érte a vállalatcsoportot. Az abban leírtakat, ezúttal nem kívánjuk kommentálni, de az látható és érzékelhető, hogy nincs béke az olajfák alatt.

Késve érkeznek a bérek

Evgeny Tankhilevich mint az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettese korábban levelet küldött a munkavállalóknak, amelyben a vállalat nehéz helyzetére hivatkozva arról tájékoztatja őket, hogy a novemberi béreket is csak két részletben tudják kifizetni. (A teljes levelet cikkünk végén mellékeljük és lentebb elolvashatják – a szerk.) Az első részlet december 10-ig, míg a második csak karácsony után, december 28-ig érkezhet. Pulykapénz pedig csak jövőre lesz, ha lesz! Az önkéntes egészségpénztár munkáltatói hozzájárulás november havi teljes összege kifizetésre kerül. Mint ismeretes, a Dunaferr a szeptemberi és az októberi béreket is – a Munka törvénykönyve és a társaságcsoport még hatályos kollektív szerződése folyamatos megszegésével – csak késve, két részletben fizette ki.

Tankhilevich a bérek kifizetésének lehetséges fedezeteként többi között azt említi, hogy a Dutrade Zrt. elmúlt években felhalmozott jelentős összegű eredménytartalékához – amelyet osztalék formájában ki lehetne fizetni – nem tud hozzájutni az ISD Dunaferr Zrt. A levél szerint a válság ellenére is több hónapon keresztül biztosított lenne a havi bér fedezete. Az ISD Dunaferr Zrt. által kifizetett személyi jellegű ráfordítások összege a cég ez idáig utolsó ismert konszolidált mérlege alapján 40 milliárd forint, ez havi bontásban cca. 3,5 milliárd. Ez a közlemény szerinti több hónapos bérfedezetet idézve (2-3 hónap, ez a minimális több hónap – a szerk.) cca. 10 milliárdot forintot jelenthet. Hogy Tankhilevich gondolatmenete mennyire igaz azt nem tudhatjuk, de a levél tartalmából legalábbis erre lehet következtetni.

A szén- és kokszszállítás problémáját is megemlíti Tankhilevich, amelyben „a partner a hosszú évek gyakorlatát felrúgva korlátozta és korlátozza a kokszellátást.” Mi a szerződést nem ismerjük, de az kétségtelen, hogy cég jelenlegi vezetője részben ebben látja az okokat.

Aztán a közelmúltban tette közzé a World Steel Assosiation azt az elemzését, amelyben leírja, hogy ez év augusztusától erőteljes acélfelhasználás-növekedés tapasztalható az európai acélpiacon, ami a nagy felhasználó országok mellett a V4-ek acélgyártóira, köztük Magyarországra is kedvező hatással van. A Dunaferr – mint írtuk – nem tud élni az acélpiaci ciklus adta növekedés lehetőségével, és ahogy az európai acélgyártók példái mutatják, nem csak a koronavírus okozta nehézségek miatt.

Élesen reagált a szakszervezet

Éles hangú levélben reagált még pénteken délután a munkáltató korábbi tájékoztatójára a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, amelyben felháborítónak és arcpirítónak tartja, hogy új ellenségeket talált arra a munkáltató, hogy elterelje a felelősséget magáról és kiszolgálóiról. Most a Dutrade Zrt. és az ISD Kokszóló Kft. az ellenség azért, mert nem hajlandóak finanszírozni azt az ISD Dunaferr Zrt-t, aminek ilyen vezetés mellett a világ pénze is kevés lenne a fennmaradáshoz.

Elfogadhatatlan és szégyenteljes, amit Önök a nyugdíjasokkal, a munkavállalókkal és a Dunaferrel tesznek, írja vasasszakszervezet. (a teljes levelet cikkünk végén olvashatják)

Határozatképtelen volt a közgyűlés

A 2020. december 3-ára – szeptember 30., október 20., után már harmadszor – összehívott ISD Dunaferr Zrt. közgyűlése a többségi részvénytulajdonos képviselőjének távolmaradása miatt határozatképtelen volt. – olvasható többi között a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége honlapján közzétett tájékoztatójában. A megjelent kisebbségi részvénytulajdonosok képviselőit a biztonsági szolgálat munkatársai – utasításra – nem engedték be a közgyűlési terem épületébe sem.

Az ISD Dunaferr Zrt. ügyvédi irodájának vezetője és a közgyűlést összehívó igazgatósági tag (az ukrán Tetyana Taruta – a szerk.) teljes felhatalmazásával bíró ügyvédje konzultációt folytattak, amiről a szakszervezet tájékoztatást lapzártánkig nem kapott.

Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató- helyettes levele:

Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség válaszlevele a munkáltatónak:

Újabb levelet írt a Dunaferr vezetősége:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!