SEGÍTSÜNK MAGUNKNAK

2020.10.09. 13:00

Napi egy perc a rendezett otthonért

Minimális napi odafigyeléssel is fenntarthatjuk a gondosan kialakított rendet az otthonunkban, így a nagytakarítás sem igényel majd túl sok erőfeszítést.

Héjj Vivien/FMH

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A házimunkák folytonos körforgásából nem könnyű kikerülni. A mosatlan edények rendre újra felhalmozódnak, a portörlés nyomai néhány nap alatt feledésbe merülnek és a földre hulló morzsák újra és újra megkövetelik a seprű és a lapát használatát. A takarítás oroszlánrészét legtöbben hétvégére hagyják, így a kétnapos pihenő jelentős részét a ház rendbetételével töltjük.

Ahhoz, hogy a rendet minél tovább fenntartsuk és a takarítási teendők közül se maradjon minden hétvégére, elég csupán napi néhány percet rászánni azon teendők elvégzésére, melyek nem vesznek igénybe sok időt, mégis segítenek abban, hogy a rendet és a tisztaságot minél tovább fenn tudjuk tartani.

Erre találták ki az úgynevezett 1 perces szabályt, melynek lényege, hogy minden olyan feladatot végezzünk el azonnal, ami belefér 60 másodpercbe, így elkerülhetjük a folytonos halogatást és a teendők felhalmozódását.

Az egyperces teendők közé sorolható például a mosogatógép bepakolása, a konyhai munkalap letörlése, a szennyesruhák összeszedése és a frissen mosott ruhák elpakolása. Portalanítsunk minden nap akár csak egyetlen polcot, szekrényt, vagy töröljük le a tükröt. Mindezek apróságok, ám nagy segítséget jelent, ha az esedékes nagytakarításkor ezekkel már nem kell bajlódnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!