önkormányzati választások Erdélyben és a Partiumban

2020.09.24. 09:00

Három nemzetért egységben – Szatmárnémeti a választások előtt

A harc most talán kiélezettebb, mint valaha, hiszen még sajátjaink is egymásnak feszülnek, pártoskodnak, ami mindenképpen káros az amúgy is egyre fogyatkozó, a kisebbségi sors nyűgével-bajával naponta küzdő, immár valóban kisebbség számára. 

Czeglédi Andrea

Fotó: Gönczy Tamás

Vasárnap helyhatósági választást tartanak Romániában, amelynek tiszteletére – úgy tűnik –, még a Koronavírussal is fegyverszünet köttetett. Hiszen még a fertőzött-gyanús polgároknak is lehetőséget adott a hatalom a szavazóhelyiség meglátogatására… Most dől el, kik fogják irányítani az elkövetkezendő négy évben a helyi önkormányzatokat, de a megyei tanácsosok és tanácselnökök kilétéről is most fognak dönteni a derék választópolgárok. Fontos esemény ez a partiumi és az erdélyi magyarok és székelyek számára, hiszen nem mindegy, hogy egy magyar-, vagy székelyek lakta település, megye milyen nemzetiségű vezetőt tudhat magáénak.

Sajnálatosan még mindig nem ismerték fel, hogy összefogva lehetnének igazán eredményesek és erősek

Jó példája ennek az összefogásnak Szatmár megye. Négy éve – Erdélyben és Partiumban egyedülállóan – magyar vezetése van a megyének és a megyeszékhelynek; Szatmárnémetinek egyaránt. Ez a példaértékű összefogás pedig, meghozta gyümölcsét, hiszen mind Szatmár megye, mind Szatmárnémeti hihetetlen ütemben fejlődött az elmúlt évek során, és sokan reménykednek abban, hogy ez a fejlődés folytatódni fog az elkövetkezendő négy évben is. Hiszen a hozzáértő szakembereket mindenhol megbecsülik. A magyar vezetők rátermettségét és elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a magyar nemzetiségű lakosság mellet a sváb, sőt, sok román nemzetiségű lakos is bizalommal és elismeréssel tekint az elért eredményekre. Rövid idő alatt megújult a megyei úthálózat jelentős része, ennek köszönhetően az addig, a külvilágtól szinte teljesen elzárt falvak új esélyt kaptak a fejlődésre. Gőzerővel halad a Szatmárnémetit elkerülő körgyűrű építése, illetve a Szamoson átívelő, régóta hiányolt híd megépítése, amit eddig minden egykori vezető megígért, ám a korábbi ígéretet a mostani megyei vezetés váltotta valóra. És itt csak a két legnagyobb beruházást említettük…

Jelentős sikereket értek el a határokon átívelő különböző pályázatok terén is. Attól függetlenül, hogy a mostani két Szatmár megye, hivatalosan különböző országok (Magyarország és Románia) területén van, az ősi összetartozás sohasem szűnt meg, és ami egységes volt anno…, az most is összetartozik.

Szatmárnémetiben, a megyeszékhelyen is kézzel fogható az elmúlt négy évben hatalmas munkával megvalósított fejlődés. A kopott, teljesen sorsára hagyott határ menti város mára a Partium ékszerdobozává vált, csaknem visszakapva múltbéli, dicső fényét. A nagyrészt szecessziós stílusban épült régi központ felújítása, renoválása mellett rengeteg beruházás is történt, új munkahelyeket teremtve az ott élőknek. A városvezetés célja, hogy a fiatalok megtalálják helyüket, megélhetésüket szülővárosukban, így parancsolva megálljt az elvándorlásnak. Hangsúlyt fektetnek a kultúra és az oktatás fejlesztésére is, hogy a városban élő minden nemzetiség igényeit maximálisan kielégíthessék, de a történelmileg is e városhoz tartozó, környékbeli, magyarországi települések lakosai is megtalálják mind a munka, mind a tanulás, mind kulturális igények lehetőségeit.

Nem csoda hát, hogy az ott élők, függetlenül attól, hogy magyarok, svábok, románok, támogatják ezt a fiatal, lendületes, elkötelezett csapatot, amely csapat az elmúlt – négy évet kivéve – nehéz száz év legjobb teljesítményét hozta az elmúlt esztendőkben. Bízunk abban, hogy munkájukat a választások után is, minden ott élő nemzet javára folytathatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!