Melyik a maradandóbb?

2020.08.26. 09:00

Tárgyak és emberek

Mostanában gyakran láthatunk a közösségi oldalakon vagy hirdetőoszlopokon garázsvásárról vagy egy-egy ház kiürítéséről szóló hirdetéseket.

L. Mészáros Irma

Az ingatlan gazdája elhunyt, s az örökös vagy az új tulajdonos ily módon próbál megválni a számára fölösleges tárgyaktól, némi pénzt keresve az ingóságokon. Egyrészt dicséretes, mert nem a szeméttelepen végzik a másnak még használható dolgok, másrészt elszorul az ember szíve: halálunk után ez a tárgyaink sorsa? Ennyi volt az élet?

Fájdalmas eltöprengeni ezen. A netre feltett képeket nézegetve olyan érzésünk lehet, mintha illetéktelenül belesnénk vagy beavatkoznánk egy ismeretlen ember életébe. Látjuk, milyen háztartást vezetett, milyen ágyneműben aludt, milyen könyveket olvasott, s elmélázhatunk azon is, milyen ízlést mutatnak a falra felkerült képek, vajon mennyi időt tölthetett az illető kézimunkázással avagy barkácsolással. Azért is fájdalmas, mert az ember azt is érzékelheti, hogy a tárgyak bizonyos értelemben túlélik a gazdájukat. Édesapám korai halálakor már fiatalként azon berzenkedtem: miként lehetséges, hogy minden tárgy megvan, csak ő nincs. Ott lóg a kabátja, kalapja a fogason; kedvenc párnáján még érzem az illatát; az a karó, amit előző nap letűzött, ott magasodik a kertben. De ő eltűnt. Elment egy láthatatlan világba.

Tárgyak és emberek. Melyik erősebb vagy értékesebb? Melyik a maradandóbb?

De hát nem ragaszkodhatunk a tárgyakhoz, mert elborítják az életünket. Időnként el kell válni, még akkor is, ha erős az érzelmi kötődés.

Azt olvastam valahol, hogy azért van káosz világunkban, mert a tárgyakat szeretjük, az embereket pedig használjuk. Pedig az embereket szeretetre, a tárgyakat használatra teremtették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!