jogi kérdések

2020.07.25. 18:00

Gyógykezelésre kényszeríthető

Forrás: Shutterstock

A kényszer­gyógy­­kezelést abban az esetben rendeli el a bíróság, ha valaki személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, de elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy szabadon hagyása esetén újabb bűncselekményt fog elkövetni.

Dr. Unger Zsolt – ügyvéd

A kényszergyógykezelés feltétele, hogy a betegre büntethetősége esetén egy évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést szabnának ki. Az elmeállapot kórosságát igazságügyi elmeorvos-szakértő állapítja meg, és ennek alapján rendeli el a bíróság a kényszergyógykezelést.

A büntetést csak olyan emberrel szemben lehet alkalmazni, aki beszámítási képességgel bír.

Aki kóros elmeállapotú, az az említett képességgel nem bír, ebből kifolyóan csak intézkedést alkalmazhat ellene a bíróság, mivel nem büntethető.

Egy évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetés kiszabása esetén

A kényszergyógykezelés egy intézkedésfajta, amely meghatározott feltételek megléte esetén rendelhető el az elkövetővel szemben.

A terápiát a Btk. alapján határozatlan időre rendelik el, félévenkénti felülvizsgálat mellett, a végrehajtása pedig – a büntetésvégrehajtási szervezetrendszer egy tagjában – az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézményben történik.

A kezelési idő általában 4-5 évet vesz igénybe, megszüntetését akkor javasolják, ha a beteg együttműködő magatartást mutatott a kezelés során, állapota tartósan kompenzált, és távozási körülményi biztosítottak.

A távozás után a gyógykezelés nem fejeződik be, hiszen a pszichiáteri vizsgálatok kötelezőek a beteg számára, ugyanúgy, ahogy a felírt gyógyszerek szedése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!