Kinyithatnak a strandok és a fürdők, de mik lesznek a szabályok?

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt lapunk kérdésére.

Tersztyánszky Krisztina/Vas Népe

Zamárdi, 2018. augusztus 21. Fiatalok a zamárdi Strand Fesztiválon 2018. augusztus 21-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Folyamatosan nyitnak a fürdők, strandok. Van-e, lesz-e központi szabály vagy iránymutatás arra, hogy a normál viszonyok közötti látogatószámhoz képest hány embert engedhetnek be? – erről érdeklődött a Vas megyei lap.

Dr. Müller Cecília válaszában elmondta: külön jogszabályt hozni erre nem terveznek.

A strandok szabadtéri medencéinek és a szabad fürdőknek a látogatásához készült már javaslat, ezek elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Ezeket a tanácsokat javasolt megfogadni, hiszen a befogadóképességet, azt, hogy hány strandoló veheti igénybe ezeket a létesítményeket, jelenleg is jogszabály szabályozza.

A fürdőknek pedig van saját működtetési szabályzatuk, abban is rögzítve vannak ezek a létszám korlátok. A fürdő üzemeltetője köteles gondoskodni ezek betartásáról, hogy ne legyen túlzsúfoltság, a medencék ne legyenek túlterheltek.

-Ajánljuk azt, hogy jusson legalább négy négyzetméter fürdőző felület egy ott-tartózkodóra – szabad vizeknél ez természetesen egy kicsit lazább – tette hozzá – A parton pedig továbbra is azt javasoljuk, hogy az egy háztartásban élők, a családok legyenek együtt, de akik nem tartoznak a családhoz, azok tartsanak kellő távolságot a napozáskor is.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!