Feszültségcsökkentő módszerek gyerekeknek

A kijárási korlátozás miatt otthon maradó gyerekekből is előtörhet a feszültség, ám ezeket a helyzeteket lehet kezelni.

FMH

Forrás: Shutterstock

– A gyerekek látják, érzik, hallják, mi történik körülöttük a világban és a szűkebb környezetükben. Testközelből tapasztalják meg a változást, ez pedig megrémisztheti őket. Egy ideig gyűjtik a feszültséget, aztán kiadják magukból hiszti, dobálás, csapkodás, köpködés formájában. Furcsán hangzik, de ez jó. A feszültségnek ki kell jönnie – magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, aki szerint előfordulhat, hogy ebben az időszakban a gyerekek agresszívvá válhatnak a szülőkkel és a testvérekkel szemben is.

Van azonban néhány módszer, amelyek segítségével csökkenthető a feszültség, ezáltal pedig kevesebb lesz a konfliktus. Például: jó, ha kialakítunk egy napirendet, mert ez biztonságot nyújt. Naponta két-három alkalommal teremtsünk lehetőséget a mozgásra. Ha van teraszunk, udvarunk, tornázzunk ott együtt, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor mozogjunk közösen bent, a szőnyegen, akár nyitott ablaknál. A napirendünkben határozzunk meg olyan idősávokat, amikor csak a gyermekre koncentrálunk. Ekkor ne vegyük fel a telefont, ne nézzünk híreket! Ha házimunkát kell végezni, abba is be lehet vonni a gyermeket. A tanuló- és munkaidőben lehetőség szerint szeparáljuk el magunkat külön szobákba. Jelöljük ki a home office és a home school területeit, ahol kizárólag a munkavégzés, illetve a tanulás zajlik. Lehetőség szerint ne dolgozzunk az étkezőasztalon, azt hagyjuk meg a közös ebéd és vacsora színterének.

Természetesen nem leszünk mindig nyugodtak és a gyermekeinkből is előtörhet a feszültség, akár naponta többször. Vegyük észre ennek első jeleit, szakítsuk meg tevékenységünket 10-15 percre, és tereljük el a figyelmüket. Muzsikáljunk, énekeljünk, táncoljunk egy kicsit, vagy meditáljunk és alkalmazzunk légzéstechnikát. Ha már kialakult a konfliktus, kezeljük higgadtan, ugyanakkor hagyjuk, hogy a gyerek levezesse a feszültséget.

Legyünk következetesek és példamutatók. Ne várjunk el olyat, amit mi magunk szülőként sem tudunk megtenni. Ne feledjük: ha mi rendben vagyunk, a gyerek is rendben lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!