virágos növények

2020.03.10. 10:00

A beporzók napján is gondoljunk rájuk!

A beporzók napja, március 10., egy tervezett, új természetvédelmi jeles nap. Önkéntesek ötlete, lelkesedése próbálja életre hívni.

Balla Tibor

Forrás: Shutterstock

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók, elemi érdekünk, hogy figyeljünk rájuk, mert nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó élet a Földön.

A dinoszauruszok letűnése óta a zárvatermő növények és az azokat beporzó állatok jelentős fejlődésen mentek át. A virágos növények és mi ezer szállal vagyunk összekötve babtól baracklekvárig, bútorfától a biodízelig. Nem feledhető az a sok öröm sem, amit illatban, látványban nekik köszönhetünk, a sok beporzó és egyéb rovar pedig kell azért is, hogy legyen madárdal, és ne kelljen sokáig szagolni, amit nem szeretnénk.

A virágos növények és mi ezer szállal vagyunk összekötve

Amit például tehetünk: cserepes virágok ajándékozása, nektárban, virágporban dús virágok ültetése, rovartanyák létesítése, ahol a rovarok elbújhatnak, telelhetnek, ahol bölcsőt építhetnek, például egy nyíratlan gyepfolt, sok rovar által kedvelt vadvirágok kímélése, rovarok által kedvelt növények ültetése, rovarbarát kert létrehozása az előbbiek közül mennél több lehetőség felhasználásával, a poszméhek és más beporzók számára alkalmas élőhelyek létrehozása városi parkokban, közterületeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!