Fókuszált ultrahang vizsgálatok

2019.04.06. 09:00

Tudományos értekezletet tartottak a kórházban

Kórházunk havi rendszerességgel megrendezésre kerülő tudományos ülésén, április 03-án az ultrahang vizsgálat volt a téma.

duol.hu

A kórház bejárata és az inkubátort rejtő ajtó

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kórház / baon.hu

„Fókuszált ultrahang vizsgálatok helye, jelentősége a világban és kórházunkban. A radiológia szakmai változása” tárgyban meghirdetett tudományos ülést dr. Máté Ágnes a Tudományos Bizottság elnöke nyitotta meg és köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte dr. Jobbágy Lajos orvosigazgatót, osztályvezető főorvost, hogy levezető elnökként tartsa meg első előadását.

Az orvosigazgató „Nem kardiológus által végzett, fókuszált echocardiográfia szerepe, korlátai, mint példa” című előadásában arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy vannak olyan ultrahanggal egyértelműen észlelhető tűnetek, amik észrevételéhez nincs szűkség radiológus szakorvosra, bizonytalan esetben természetesen mindenképen szükséges a konzílium kérése. Ezen kívül kiemelte a gyakorlás fontosságát, mivel az ultrahang diagnosztikát könyvekből nem lehet megtanulni, elsajátítani.

Következő előadó dr. Ildzsa Boglárka a radiológiai osztály rezidens orvosa „Ultrahang képalkotás alapelvei. Mellkas és has fókuszált ultrahang vizsgálata” című előadásában beszélt az ultrahang vizsgálat közben használt frekvenciákról, a vizsgálati fejekről, azok megfelelő használatáról, a képernyő megfelelő beállításáról. Majd mellkasban és hasban ultrahanggal észlelhető eltéréseket mutatott be.

Ezt követően dr. Németh Zoltán az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály rezidens orvosa „Tünetorientált ultrahang a diagnosztikában” címet adta előadásának. Beszélt arról, hogy egy-egy tünetnél, betegpanasznál mire kell odafigyelni, milyen eltérést kell, vagy mire lehet számítani az ultrahang készítésekor. Előadása végén kiemelte, hogy az orvosi diagnosztikában az osztályokon használjuk bátran a modern idők fonendoszkópját, az ultrahangot.

A tudományos előadások zárásaként dr. Jobbágy Lajos egy ötperces videót vetített az érdeklődőknek, melyet „Ultrahang az anesztéziában, öt percben (kép és filmbemutató, „kedvcsináló”)” címen vezetett fel.

Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolására, megvitatására és egy kötetlen beszélgetésre. A tudományos értekezletet követően a jelentkezők sorrendjében hat fős csoportokban lehetőséget biztosítottak az előadók az elhangzottakkal kapcsolatos ágy melletti gyakorlati bemutatóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!