SÉTA

2018.12.23. 15:00

Ráhangolódás az ünnepekre

Közeledik a karácsony, az ünnep. A kisgyerekek az utolsó vágyott ajándékkívánságaikat írják rá a Jézuskának címzett levélre.

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Lassan már mindenki azon töpreng, hol fogja megvenni az utolsó pillanatban a karácsonyfát. Az üzletekben már az október elején kirakott díszek, Mikulás-édességek is értelmet nyernek. Mégis, honnan ered, mi a története ennek a csodálatos ünnepnek – ami véleményem szerint a legszebb az összes közül –, a karácsonynak?

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

Keresztény eredetű ünnep, amellyel a hívők Jézus Krisztus születésére emlékeznek minden év december 24-én. Ez az ünnep a keresztényeknek Jézus születésének napja, az emberek számára az öröm, békesség, szeretet és legfőképpen a család ünnepe.

Otthon mindenkinek megvan a maga hagyománya a karácsony ünneplését illetően. Mikor veszi meg az ember a fát, hogy díszíti fel azt, mikor bontják ki a gyerekek az ajándékokat, milyen étel kerül az asztalra. A 16. században, Németországban kezdtek el először feldíszített fenyőket (akkor még almával és ostyával, illetve gyertyával) állítani az otthonokba, ami Európában is elterjedt. Magyarországon a 19. század második felében jelentek meg az ékes fenyők. A németek kezdtek először a diót, almát és egyéb régebbi díszeket felváltó üveggömböket, színes égősorokat és girlandokat gyártani. Nálunk, sajátos magyar jellegzetesség a fán díszelgő selyem- és sztaniolpapírba csomagolt szaloncukor is. Japánban gyakori fadíszek a legyezők, lampionok is.

Karácsony tájékán mindenki várja a magyaros, ünnepi fogásokat, a halat, a bablevest, a töltött káposztát. Ezzel szemben Angliában a december 25-i ünnepi ebédként gesztenyéavel töltött pulykát, zöldséget tálalnak, illetve desszertként angol különlegességet, a karácsonyi pudingot. A szaloncukorhoz hasonlatos cracker (nyitásakor puffanó hangot hallató ünnepi csomagolásba rejtett ajándékok, édességek) szintén népszerű. A keleti országokban, például Japánban karácsony éjjel az istentisztelet és betlehemes előadás után a család összeül teázni, illetve nem feledkezhetünk meg a hatvanas évektől hagyománnyá vált karácsonyi tortáról sem.

Fotó: Shutterstock

Rengeteg kultúra, rengeteg ember, ezzel egyenes arányosságban rengeteg féle karácsony létezik. Ausztráliában a Mikulás „szánját” 8 fehér kenguru húzza, Ukrajnában a Jégapó 3 rénszarvas húzta szánon hozza az ajándékokat. Új-Zélandon (mivel a karácsony itt nyár közepére esik) az emberek piknikeznek, vagy elmennek a tengerpartra. Mexikóban az ünnep estéjén énekesek vonulnak fel csengettyűkkel és gyertyákkal, keresztül az egész váro­son, a város templomáig. A görögöknél a 12 napot felölelő ünnep idején vaszilopitát sütnek, egy kenyérfélét, amibe fémpénzt rejtenek, aki megtalálja, szerencsés lesz. Indiában fenyőfa híján a kisebb településeken banán- és mangófát díszítenek fel „karácsonyfaként”. Venezuelában karácsony estéjén lezárják az utcákat, és az emberek görkorcsolyával mennek a templomba.

Sok érdekes szokás és hagyomány található a világban, viszont minden karácsonynak, ezek mellett a legszebb része, amikor a család együtt van szenteste. Családtagjaink megajándékozása, a meghitt hangulat ad varázslatot ezeknek a napoknak, hogy igazi ünnep lehessen...

Vincze-Hajnal Blanka 9. o. Pannon Oktatási Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!