tragédia

2018.06.19. 09:13

Egy elhunyt embert találtak a kigyulladt Martinovics utcai lakásban

Lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat kedden kora délelőtt a Martinovics utca 15. szám alatt található tömbházhoz, ahol egy második emeleten található ingatlan égett. A lakásban hárman éltek, két idős embernek sikerült kimenekülnie, egy fiatalember azonban elhunyt.

Szabó Szabolcs

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Szabó Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő, a helyszínen lapunknak a történtekről elmondta:

– Kora délelőtt érkezett a bejelentés, hogy a Martinovics utcában egy második emeleti lakás egyik szobája ég, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók két fecskendős gépjárművel érkeztek a helyszínre, és két oldalról kezdték meg a tűz oltását. Az épületen kívülről az elsődleges feladatuk volt a tűz terjedésének megakadá­lyozása, a tűzoltók másik egysége egy előreszerelt gyors beavatkozós sugarat vitt be az épületbe, ezt kötéllel húzták fel a második emeletre és a nyitott bejárati ajtón keresztül kezdték meg a lángok megfékezését, akkora a tűz már az előszobára is átterjedt.

 

A tűzben az ingatlan nagyszobája teljesen kiégett, a tűzoltók egy elhunyt személyt találtak ott. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított a tűz keletkezési okának és körülményeinek feltárására. Az eset során a lépcsőház füsttel telítődött és ez egy összekötő folyosón keresztül átterjedt a szomszédos (Martinovics 17.) lépcsőházba is. Ezért kiürítették az épületet, valamint a szomszédos tömb felső három emeletén lakóknak is el kellett hagyniuk ingatlanjaikat. Összesen 35 embert kísértek ki a tűzoltók. A Martinovics utca 17-ben lakók délelőtt fél tizenegykor térhettek vissza otthonaikba, amíg az érintett lépcsőházba fél tizenkettő után engedték be újra a lakókat.

 

Fotó: Garbacz Andrea

Szabó Bisztricz Anett kedden délután is nyilatkozott a DH-nak: – A pontos vizsgálatoknak kell tisztázniuk a tűzeset körülményeit, a meghallgatások jelenleg is zajlanak. Annyi azonban elmondható, hogy a lakásban hárman éltek, két idős embernek pedig sikerült elhagyni az égő lakást még a tűzoltók kiérkezése előtt, akik már a nyitott ajtón keresztül jutottak be az ingatlanban. A szóvivő hozzátette, statikus is megvizsgálta a tömbházat, amelynek vázszerkezete nem sérült, az épület biztonságos.

Németh Tünde, az önkormányzat szóvivője pedig cáfolta azon korábbi hírt, hogy egy önkormányzati lakás égett ki. A szomszédoktól úgy értesültünk, a kiégett lakásban albérlők éltek, akik pár hete költöztek oda.

Szemerei Péter rendőr őrmester, a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányság szóvivője lapunknak megerősítette, hogy a tűzoltók az oltási munkák során egy férfi holttestét találták meg a lakásban. A rendőrség pedig közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az ügyet.

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Mindez azért is fontos lehet, mert kedden délelőtt a helyszínen több lakó is úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy az elhunyt fiatalember öngyilkossági szándékkal gyújtotta fel a lakást. Mindezt hivatalosan senki nem erősítette meg lapunknak.

Megszólalt lapunknak az az édesanya, aki 11 éves kislányával az első emeleten található ingatlanban él, közvetlenül a kiégett lakás alatt. Mint elmondta, szerencsére a tűzeset idején lánya nem volt otthon, azonban az oltás során teljesen elázott a lakásuk, amelyet nem rég újítottak fel és legkorábban két hét múlva térhetnek vissza, ha a lakás teljesen kiszáradt.

Az egyik facebookos dunaújvárosi csoport tagja részletes bejegyzést tett közzé délután a tűzesetről. Beszámolója több ponton is egyezik a hivatalosan lapunkhoz eljutott információkkal, ám számos eddig nem ismert elemet is tartalmaz.

Kiégett lakás a Martinovics utca 15. második emeletén – az eset miatt két lépcsőházban 35 embernek kellett elhagynia otthonát Fotó: HK / DH

A bejegyzés szerint két férfi is segített kimenekülni a két idős embernek a tűzeset során. Egyikük, az érintett család tagja épp látogatóba érkezett volna, amikor észlelte a füstöt. A lépcsőházban találkozott egy másik férfival, aki éppen az égő lakás felett él. Ők ketten értesítették a tűzoltókat és mentek be a lakásba, majd menekítették ki az idős házaspárt. Mivel tudták, hogy még egy fiatalember bent van, ezért visszamentek, ám ekkor már olyan füst és tűz tombolt a lakásban, hogy őt már nem tudták kimenteni. A bejegyzés kitér arra is, hogy az a szoba, amelyben a tűzesetben elhunyt fiatalember tartózkodott kulccsal volt bezárva és nem kizárható, hogy öngyilkosság állhat a tragikus történet hátterében.

A mentősök minden lakót megvizsgáltak Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A beszámolót a közösségi portálon közzétevő férfit lapzártánkig próbáltuk elérni, sikertelenül.

Amint további hivatalos információt kapunk a tűzesettel kapcsolatban, azt közöljük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában