Ügyészségi hír

2024.07.06. 18:16

Kővel és baltával kétszer is összetörte a Szűzanya szobrot

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki Dunavecsén néhány hónap különbséggel kétszer is összetörte a körforgalomban felállított Medjugorjei Szűzanya szobrot.

Duol.hu

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vád szerint a férfi 2023. május 19-re virradóra Dunavecsén, az 513-as főúton található körforgalomban ittasan egy kődarabbal megrongálta a helyi Római Katolikus Egyházközség által felállíttatott Medjugorei Szűzanya szobrot. Az ütések következtében a mintegy 120 cm magas, üreges műgyantából készült szobor feje, törzsének felső része és a bal karja teljesen letört, ezáltal a szobor helyreállíthatatlanná vált.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Miután az egyházi közösség az előző helyén új Szűzanya szobrot állíttatott, a vádlott 2023. december 31-én, hajnalban, baltával ismét többször megütötte és összetörte.

Az egyházközség tagjai számára mindkét szobor a békét jelképezte, emellett azok vallási tisztelet tárgyai voltak, melyek megrongálásával a férfi közel 1 millió forint kárt okozott.

A második rongálás
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség az ügyben vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat és ezért a férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Kunszentmiklósi Járásbíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottat tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben – 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette — olvasható az ugyeszseg.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában