Nyáron is veszélyes

2024.06.24. 13:08

Megmentette a dunaújvárosi családot a szén-monoxid érzékelő

Átfolyós vízmelegítő működése közben keletkezett szén-monoxid június 21-én este egy dunaújvárosi társasházi lakásban. A mérgező gázra a fürdőszobai szén-monoxid-érzékelő hangos sípolása figyelmeztette a lakókat, akik elhagyták a lakást és a 112-es segélyhívószámon kértek segítséget. A város hivatásos tűzoltói a vízmelegítő működése közben folyamatosan emelkedő szén-monoxid-koncentrációt mértek. A katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót, tájékoztatta lapunkat Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Duol.hu

Fotó: illusztráció: MW-archív

A szén-monoxid-mérgezés veszélyével nem csak a fűtési időszakban, hanem a nyári, meleg hónapokban is számolni kell, hiszen több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet. 

A nagy hőségben a tűzoltókat is gyakrabban riasztják szén-monoxid miatt, tavaly Fejér vármegyében az esetek 21%-a nyáron történt.
Évszaktól függetlenül minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, de nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban halálos lehet.

Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. 

A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.
A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel.  Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, különösen fontos, hogy legyen otthon szén-monoxid-érzékelőnk. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat, megelőzhetik a szén-monoxid-mérgezést. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában