Tolna

2023.06.07. 09:53

Döbbenetes fotók az árvízszerű esőről

Dunaújvárost szerencsére elkerülte a nagy károkat okozó lezúduló eső, de a környékünkön nem mindenhol voltak ilyen szerencsések. Társoldalunk a teol.hu cikkében a Tolna vármegyei eseményekről ír.

duol.hu

Több helyen szivattyúztak a tűzoltók

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a heves felhőszakadásban felgyűlt esővíz miatt kérték a legtöbbször a tűzoltók segítségét június 6-án Fejér vármegyében. Úrhidán a Petőfi utcában hömpölygött, és több udvart, pincét elöntött a csapadék. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei a családi házak alagsorából kiszivattyúzták a vizet, miután - az önkormányzat együttműködésével - egy erőgéppel a csapadék hatékonyabb elvezetése érdekében megkotorták az árkok átereszét. Szabadbattyánban is egy családi ház pincéjébe, Székesfehérváron pedig egy garázsba tört be a víz, mindkét helyszínen szivattyúval avatkoztak be az egységek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is csapadékos időjárás várható Fejér vármegyében. Felhőszakadással kísért zivatarok alakulhatnak ki, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Éppen ezért fontos, hogy tisztán tartsuk a felszíni vízelvezető árkainkat, vagyis ha feltöltődött, mélyítsük ki, ha az átereszek eltömődtek, akkor kotorjuk ki, és ha fűvel borított a házunk előtti árok, akkor időben gondoskodjunk annak rendszeres kaszálásáról.

A katasztrófavédelem évek óta rendelkezik egy mindenki számára elérhető, ingyenesen letölthető applikációval, a VÉSZ nevű programmal. Ez a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen a csapadékos, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás.

Egy autót árokba sodort a villámárvíz Kétyen (Beküldött kép)

Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy főként Paksról, Bölcskéről, illetve Dombóvárról érkezett a legtöbb segítségkérés.

Vízszivattyúzásra, letört faágak eltávolítására van szükség. A 6-os főúton, Szekszárd és Kakasd között szintén a forgalmat akadályozó, leszakadt faágakat távolítják el az egységek – tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Sok helyen dolgoznak a tűzoltók a nagy esők után, főként ingatlanokba befolyt víz kiszivattyúzáshoz kértek segítséget a bejelentők.

Az ország több pontján, eddig elsősorban a Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun vármegyében adtak munkát a tűzoltóknak az elmúlt órák nagy esőzései. A katasztrófavédelemhez több mint száz bejelentés érkezett. Ezekben főként alagsori helyiségekbe, aknákba, udvarokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget.

Pakson a Hősök terén egy szuterént árasztott el az eső, Dombóváron, a Kosztolányi utcában egy aknából szivattyúztak ki vizet a tűzoltók, míg Baján, egy tanyán az udvarból folyt be a víz a lakóházba, a Vajda János utcában pedig egy autót toltak ki az összegyűlt vízből a tűzoltók. Az egységek folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Paks
Forrás: TelePaks
Paks
Forrás: TelePaks
Paks

Kétyen is nagy a baj, a községről az alábbi videót osztotta meg egy olvasónk, Fodor Evelin:

Szőlőhegyen (Medina) is pusztított a vihar:

Forrás: teol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában