Pákozdról indult útnak a kéttonnás mentőfelszerelés

2023.02.09. 11:30

Több túlélőt is talált a szeretetszolgálat csapata

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatának tagjai szerdáig már tíz túlélőt találtak a törökországi Antakyában, közülük kedden este egy 22 éves fiút, majd szerdán hajnalban egy ugyancsak 22 éves nőt emeltek ki sikeresen a romok közül, ők már orvosi ellátásban részesülnek. Egy négytagú család kimenekítésén jelenleg dolgoznak a mentőcsapat szakemberei, akik között Fejér vármegyeiek is vannak, parancsnokuk pákozdi – írta társlapunk, a feol.hu portál.

DH-információ

A mentőcsapat tagjai kedden érkeztek meg az adanai repülőtérre Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport – 19 fővel és 7 mentőkutyával – kedden érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és azonnal megkezdték a keresést. 

– Ezért indultunk el, ez a legfontosabb, de a munka nem a konkrét mentésnél kezdődött el – mondta Gál Dávid, a segélyszervezet ügyvezető igazgatója. – Figyeltük a híreket, hogy milyen mértékben emelkednek az adatok, és ezek alapján láttuk, hogy készültségbe kell helyezni a mentőcsapatot, aztán Törökország nemzetközi segítséget kért. Ez azért fontos, mert nem lehet olyan országba utazni, amelyik ezt a segítséget nem kéri vagy nem fogadja el – írta társlapunk. 

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen. Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól. Megkezdték az ellátását. A kutatás a földrengés túlélői után folytatódik – írták. 
Hideg van, nehezek a körülmények, az egészségügyi személyzet a két orvossal, valamint Klupács Péter tapasztalt székesfehérvári mentővel nemcsak a túlélők ellátásában segédkezik, de szükség esetén ellátja a mentőcsapat tagjait is, akik veszélyes helyeken teszik a dolgukat. Sok lehet a zúzódás, a felületi sérülés ilyenkor, majd később a felső légúti betegségek következnek – közölte a feol.hu. – Az elsődleges irányítás a nemzeti katasztrófavédelemé és a hadseregé, minket is ők fogadtak, majd általában néhány hét után veszik át a koordinációt az ENSZ szervezetei. A mi mentőcsapatunk már harmadszorra indult Törökországba, ezért azonnal fel tudtuk venni a török szakemberekkel a kapcsolatot, hiszen szoros a szakmai összefogás – nyilatkozta Gál Dávid. – Az érintett vidéki terület szabdalt, olyan, mint ahol Törökországban már többször is dolgoztunk, azon a vidéken azóta sem változott az építkezés módja és jellege. A nagyvárosokban most már földrengésbiztosabb házakat húztak fel, mert éppen abból volt a nagyobb baj annak idején, Isztambul környékén, hogy nem megfelelően épültek a toronyházak. A kisebb, összeomlott otthonokban azonban nagyon könnyen bent rekedhettek az emberek, hiszen tudjuk: a rengések éjszaka, illetve hajnalban történtek. A hét kutyánk négyórás váltásokban dolgozik, nekik gyakrabban kell pihenniük, mint az embereknek, de egészen rendkívüli képességeik vannak – tette hozzá. 

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata 1999-ben és 2001-ben is dolgozott Törökországban, az akkori földrengések helyszínén. 
– A feladat nem lesz más, mint amit el kellett végeznünk már 1999-ben és 2001-ben is, ebben biztos vagyok – mondta a feol.hu-nak Pavelcze László a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjában, ahol a szükséges felszerelés egy részét csomagolták hétfőn délután. A ma már Pákozdon élő szakember a törökországi bevetéssel közel lesz a századik nemzetközi mentőakciójához. 

(Forrás: feol.hu/MTI) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában