Rendőrségi felhívás

2023.02.08. 16:00

Figyelem: adathalászok állnak lesben az alkalomra várva

Az elmúlt 1-2 évben Tolna vármegyében is több tucat feljelentést tettek sértettek, akik bankszámláiról ismeretlen tettesek távoli elérés segítségével különböző összegeket loptak el.

police.hu

Fotó: Shutterstock

A csalások lényege, hogy a magukat többnyire banki ügyintézőnek kiadó ismeretlenek ráveszik a „gyanútlan” ügyfeleket, hogy személyes adataik ellenőrzését követően pénzügyi és biztonsági adataikat is adják meg.  Legtöbbször egy távoli elérést biztosító program- AnyDesk- telepítését kérik, így akár asztali számítógépen, tableten vagy okostelefonon keresztül is lehetővé válik a két eszköz közötti kapcsolat. A program segítségével a csalók átveszik az eszközünk feletti irányítást, írja a police.hu.

A csalási módszer neve vishing, ami egy olyan csalárd telefonhívás, mely érzékeny adatok megszerzését célozza, és a hívó többnyire pénz átutalására is megpróbálja rávenni a hívott felet.

Az így megszerzett adatainkkal többféle módon is visszaélhetnek. Az egyik módszer, ha a tanácsokat követve „önként utalunk el pénzt” egy idegen számlaszámra. Jellemzően ezt kéri az ügyintéző, arra hivatkozva, hogy a számlánkat támadás érte, ezért kell biztonságos - általa megadott - számra átutalni az összeget.

Amennyiben telepítettük az „ügyintéző” útmutatásai alapján a távoli elérést biztosító programot, akkor a másik fél „önkiszolgáló” üzemmódban akár maga is indíthat utalást, így megcsapolva a számlánkat.

Az is előfordulhat, hogy banki adatainkat megszerezve sajátjukként használják a folyószámlánkat. Ilyenkor egy másik átvert személlyel utaltatják a pénzt a mi számlaszámunkra, abból vásárolnak, vagy csak tovább utalják egy következő számlaszámra. Az is gyakori, hogy a hitelkeretünk terhére vesznek le pénzt a számlánkról.

Az ilyen módon végrehajtott tranzakciók nagyon nehezen nyomon követhetők, a pénz visszaszerzése ritkán jár sikerrel.

Mit tehet azért, hogy ne váljon áldozattá?

  • Legyen óvatos a kéretlen telefonhívások során, kezelje fenntartásokkal az ott hallottakat!
  • Amennyiben sürgető a hívás, vagy az üzenet, az is gyanús! Mindig gondolja át alaposan, amit hallott, ne válaszoljon meggondolatlanul!
  • Gyanús telefonhívás esetén ne adjon meg személyes adatokat, szakítsa meg a beszélgetést!
  • A kijelzett telefonszámot célszerű vissza ellenőrizni, online kereséssel, weboldalról, esetleg banki szerződésről, hogy valóban a pénzintézet száma, vagy sem?
  • Ne a kijelzett szám visszahívásával próbálkozzon, az lehet hamis, amit esetleg direkt a csalás céljából hoztak létre.
  • Ellenőrizze a telefonáló személy kilétét is, valóban a pénzintézet alkalmazottja, vagy sem.
  • A banki ügyintézők soha nem kérik a betéti, vagy hitelkártya PIN kódját, CVV-kódját, illetve az online banki jelszavát sem, ha valaki ilyet kér, soha ne adja meg!
  • A bankok nem kérik telefonon utalás indítását!
  • Soha ne telepítsen informatikai eszközeire ismeretlenek kérésre olyan programot, amit nem ismer!
  • Ha ilyen gyanús, csalási szándékú hívása volt, azt haladéktalanul jelentse be bankjának!

További információkat talál a témával kapcsolatban a  www.kiberpajzs.hu oldalon.

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában