Már délután négy óráig 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség

2023.02.06. 07:00

A kidőlt fák számos helyen torlaszolták el az utakat

Jelentős gondokat okozott a viharos, orkán erejű szél térségünkben is szombaton. Kidőlt fák, áramkimaradások... Reggeltől estig meg sem állnak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán.

Körmendi Erzsébet, Horváth László

Pusztaszabolcson az élelmiszer-áruháznál kidőlt fa akadályozta a közlekedést szombaton délelőtt Fotó: Horváth László

Nagyve­nyim­re harmadfokú, vörös riasztást adott ki szombaton délben az Országos Meteorológiai Szolgálat a romboló, viharos erejű szél miatt. Vargáné Kaiser Katalin polgármester a település közösségi oldalán hívta fel a helyiek figyelmét a veszélyre, hozzátéve: a községben több helyütt letörtek faágak, előfordul fák kidőlése is és több körzetben szünetel az áramellátás. Az áramszolgáltató felé voltak jelzések folyamatosan, de kora délután már a hibabejelentő vonal sem volt elérhető, annyian próbáltak segítséget kérni. A polgármester kérte a lakókat, hogy kerüljék el a fás területeket, ne menjenek a község ligetes helyeire, ne álljanak autókkal fák alá! A gyalogosok fokozottan kerüljék el a polgármesteri hivatal melletti liget és az iskola kerítése melletti járdákat. A már kidőlt fákat, letört ágakat az önkormányzat dolgozói is majd csak a veszélyhelyzet elmúltával közelíthetik meg és távolíthatják el. 

Szombaton délelőtt Pusztaszabolcson a Spar áruház mellett döntött az útra egy termetes fát az erős széllökés. Mezőfalva egyes utcáiban már többszöri áramszünet okoz gondot a hétvégi ebédfőzés idején. 

Az Útinform tájékoztatása alapján a viharos erejű szél kidöntött egy villanyoszlopot az Adony és Velence közötti összekötőúton, a 2-es kilométernél, Adony átkelési szakaszán. 

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók meg sem álltak szombaton egész nap, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Délután 16 óráig csaknem 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség Fejér vármegyében, elsősorban Székesfehérváron és környékén, kaptuk a tájékoztatást Szabó-Bisztricz Anetttől, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől. 

A riasztások többsége kidőlt fák miatt érkezett, de több épület lemez-, cserép- és zsindelyfedésű tetőszerkezetét, illetve homlokzatát megbontotta a viharos szél. A szél miatt kifordított fák lakóházakra, kerítésekre, utakra, elektromos vezetékekre dőltek, helyenként elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kellett számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Fejérben több mint kétezer fogyasztási helyen nem volt átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. 

A tűzoltók megtisztították a vezetékek környezetét, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tartott fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoztak. A tűzoltók megtisztították a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. 
Aba-Belsőbárándnál vasúti sínre dőlt egy tizenöt méter magas fa. Az arra haladó személyvonat nem tudott továbbmenni. A tűzoltók két motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, és lerakodták az ág- és rönkdarabokat. A vonat ezután folytathatta útját. A börgöndpusztai vasútállomásnál pedig két vágány között dőlt elektromos vezetékre egy nyárfa. 

Székesfehérváron egy áruház lemeztetejét körülbelül száz négyzetméteren felszakította a szél. A lógó, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszarögzítették. A Palotai úton parkoló autóra dőlt egy fa. A vármegyeszékhely több kereszteződésében a jelzőlámpát is letépte a szél. A Damjanich utcában két fenyőfa gyökerestől kifordult a földből és vezetékre dőlt. A fenyőket a tűzoltók létrákkal megtámasztották, és az emelőkosaras járműből ledarabolták. 

Fejér vármegye nagy részén még szombaton este is a legmagasabb, vörös riasztás volt érvényben az erős szél miatt. A szakemberek arra kértek mindenkit, maradjon otthon. Ahol akadozott az áramellátás, ott azt tanácsolták, ne merítsék le a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget tudjanak hívni. Továbbá azt kérték, akinek halaszthatatlan teendője volt, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le volt zárva a kidőlt fák miatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában