Kriptovaluta-bányászat

2022.11.03. 09:00

A fűtéshez értettek, az adózáshoz nem nagyon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfabevallásokat ellenőrizve vizsgált egy céget, amely a tevékenységéhez nem kapcsolódó eszközbeszerzést számolt el.

DH

illusztráció

Fotó: Matyuschenko

Az ellenőrzéskor kiderült, hogy az elszámolt számítógépek kriptovaluta-bányászatra alkalmasak. A helyszíni ellen­őrzés után az adózó önellenőrzéseiben csaknem nyolcvanmillió forint fizetendő adót vallott be. A vizsgálatot az áfakiutalás előtt végezték el a NAV munkatársai egy víz-, gáz-­, fűtés- és hűtésszerelő társaságnál. A cég bevallásaiban visszaigényelhető adó keletkezett, de nem kérték a kiutalást. A számlákon számítógépek szerepeltek, amelyek nyilvánvalóan nem a cég tevékenységéhez kapcsolódtak. A helyszíni ellenőrzéskor egy bérelt csarnokban a revizorok több mint százhetven szervert találtak. A gépek jellemzői alapján egyértelművé vált, hogy alkalmasak kriptovaluta-bányászatra. A kriptovaluta bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a szükséges számítógépek beszerzése után sem lehet az áfát levonni. Az ellenőrzés után az adózó önellenőrizte bevallásait. Több mint száznegyvenhárommillió forinttal növekedtek a kötelezettségei, ez alapján pedig csaknem nyolcvanmillió forint fizetendő adója keletkezett. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában