Dunaújváros, Sárbogárd, Pusztaszabolcs

2022.10.12. 12:00

Új akkumulátoros eszközök a tűzoltóságokon

A beavatkozások hatékonyságának támogatásaként és a tűzoltó hivatás elismeréseként több akkumulátoros kisgépet és tartozékait adományozta egy székesfehérvári telephellyel működő vállalat Fejér megye három hivatásos tűzoltó-parancsnokságának.

Katasztrófavédelem

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados

Az ajándékozást megelőzően Szögi Tibor, a Makita Elektromos Kisgépértékesítő Kft. kereskedelmi vezetője egyeztetett Sallai László tűzoltó alezredessel, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjével, és felmérték azokat az eszközöket, amelyeket a tűzoltók hatékonyan tudnak alkalmazni a beavatkozásoknál. Az egyeztetést követően a vállalat több akkumulátoros légseprűt, ventilátort, orrfűrészt, két fajta láncfűrészt, állványos kárhely-megvilágítókat és reflektorokat adományozott a székesfehérvári, a sárbogárdi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak, illetve a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrsnek. Az eszközöket és tartozékait - akkumulátorokat és töltőket - a három tűzoltóság parancsnoka vette át Mocsonaki Mariann, HR vezetőtől a közelmúltban Székesfehérváron. Az átadáson Szögi Tibor kiemelte, hogy a kisgépek sajátosságait és kezelését a vállalat szakemberei mindhárom tűzoltóságon bemutatják. Az eszközök használatával eredményes, hatékony beavatkozást és jó egészséget kívánt a tűzoltóknak.

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados
 

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Benke Dávid Dénes tűzoltó alezredes, székesfehérvári tűzoltóparancsnok köszönte meg az eszközöket. A most átadott kisgépek tűzoltói alkalmazásáról kiemelte, hogy a nagy teljesítményű légseprű avartüzeknél az égéshatárnál elfojtja, illetve a leégett területre visszafújja a kisebb lángolást, izzást, a műszaki mentéseknél pedig segítheti az útburkolat tisztítását a szétszóródott törmeléktől. Az orrfűrészt jellemzően szintén közlekedési baleseteknél alkalmazhatják a tűzoltók üveg és karosszéria vágására. Az akkumulátoros ventilátor hatékonyan bevethető szellőztetésre szén-monoxiddal telített helyiségeknél, valamint olyan pincékben, ahol felgyülemlett a mustgáz. A láncfűrészeket elsősorban viharkároknál, fakidőléseknél használják majd, valamint olyan közlekedési baleset helyszínén, ahol a mentést faágak, bokrok akadályozzák. Tűzeseteknél a fa épület- és tetőszerkezetek bontásánál is bevethetők. Az állványos kárhely-megvilágítók és a reflektorok sötétben - szabadban és zárt térben egyaránt - támogatják a beavatkozást. A Makita nem először támogatta a tűzoltókat. Tavaly ősszel ugyancsak akkumulátoros kisgépeket és tartozékait adományozta a székesfehérvári tűzoltóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában