Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés

2022.08.23. 19:00

Aggregátor robbanás következett be munkavédelmi előírások megszegése miatt

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt azzal a sárbogárdi férfival szemben, akinek a mulasztása következtében egy állattartó telepen aggregátor robbanás történt.

Fejér Megyei Főügyészség

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint az állattartó telepen a férfi hatáskörébe tartoztak az aggregátor üzemeltetésével kapcsolatos feladatok. A vádlott megszegte a munkabiztonsági és munkavédelemi előírásokat, amikor annak ellenére, hogy tudott a hibásan működő, elhanyagolt műszaki állapotú, üzemszerűen már nem indítható aggregátorról, nem intézkedett a hiba megjavításáról és engedélyt adott annak helytelen, csavarhúzóval történő beindításához a berendezés kezelésére egyébként nem jogosult sértettnek. A vádlott ezzel több munkabiztonsági és munkavédelmi előírást is megszegett, amelynek következtében 2020. június 25-én aggregátor robbanás következett be az állattartó telepen. A baleset elkerülhető lett volna, ha a gép műszaki állapota megfelelő lett volna.  

A baleset következtében egy alkalmazott könnyű személyi sérüléseket szenvedett, azonban fennállt a súlyosabb sérülés kialakulásának a reális veszélye is.  

 Az ügyészség vádiratában a terhelttel szemben tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabását indítványozta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában