Vizsgálják a balesetet

2022.07.06. 10:34

Megtalálták a rácalmási tragédia másik áldozatát is

Rácalmás – Kedd délután megtalálták az egyik, szerda reggel pedig a második büntetésvégrehajtási dolgozót is a rácalmási Kis-Duna ág hídjának közelében, ott ahol a balesetben elmerültek. A két fiatal szakember szolgálati feladataik ellátása során tűnt el a fenti helyszínen, július 4-én.

DH-információ

Fotó: amatőr

Mint ismert, a vízi kiképzés közben két büntetés-végrehajtásnál dolgozó merült el egyik pillanatról a másikra a Kis-Dunában Rácalmásnál. Az idősebb kutyaoktató, és a fiatalabb kutyakiképző tervezett gyakorlatot és kiképzési feladatot hajtottak végre. A szituáció szerint büntetés-végrehajtási intézetből szökött fogvatartottat üldöztek a nyomkövető kutyák, akiknek a viszonylag sebes folyású Kis-Dunán is követni kellett az úszva menekülőt. Eközben történt a ma még megmagyarázhatatlan tragédia, hogy a két szakembert szinte egyszerre húzta le a sebes víz keltette örvény.

A híd lábától körülbelül 5-7 méterre, Dunaújváros irányába egy nagyon veszélyes, mintegy 15 méter mély gödör van, amely természetes módon alakult ki a hídpillérek után keletkezett örvények miatt. Olyan erős ott a sodrás, hogy ha valakit elkap, akkor képtelen kiúszni. Sajnos ez történhetett ebben az esetben is.

A víz alatti kutatás, mentés munkálatainak megszervezését Pintér Sándor belügyminiszter kijelölése alapján a TEK főigazgatója, Hajdu János a helyszínen irányította. "A TEK feladata - többek között - hogy megteremtse azokat a személyi, technikai és műszaki feltételeket, amelyek mellett a búvárok a lehető legbiztonságosabban végezhetik a kutatást, amit a víz - felszínről részben nem látható - erőteljes sodrása és többirányú áramlása tesz rendkívül nehézzé és veszélyessé" - írták. A kutatás tervezésébe, előkészítésébe és végrehajtásába a TEK koordinálásával a katasztrófavédelem munkatársai, a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület mentőbúvárjai és a dunaújvárosi speciális mentők kapcsolódtak be. A Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben. Mint kiderült, büntetőeljárás indul foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Az illetékes szervek közleményei az üggyel kapcsolatban IDE KATTINTVA ELÉRHETŐEK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában